Krštenje šestog djeteta obitelji Toth

DONJI MIHOLJAC (TU) – Na 21. nedjelju kroz godinu, 25. kolovoza 2019. godine u Župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, u filijali Rakitovica – kršten je Matej, šesto dijete Andrije i Ljubice (r. Šimara) Toth.

Na svečanoj misi okupilo se mnoštvo, a euharistijsko slavlje i obred krštenja uime nadbiskupa mons. Đure Hranića predvodio je mons. Vladimir Dugalić, kanonik Prvostolnog kaptola i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Uz mons. Dugalića koncelebrirao je župni vikar Luka Ivković.  

U svojoj homiliji mons. Dugalić okupljene župljane potaknuo je da k srcu uzmu riječi evanđelja po kojima se ljudi mogu spasiti samo kroz „uska vrata“. Naglasio je da nije dovoljno zvati se kršćanima, već kršćanstvo živjeti. Istaknuo je centralnu važnost svih kršćanskih kreposti koje kršćani moraju živjeti, s naglaskom na poniznosti. Uputio je riječi divljenja mladoj obitelji, koja svojim brojnim potomstvom u nesigurnim uvjetima suvremenog svijeta svojim životom pokazuje povjerenje u Trojedinoga Boga. Roditelje ove brojne katoličke obitelji nazvao je pravim svjedocima jer sve svoje pouzdanje i vjeru stavljaju u Boga, a takvih nažalost danas nema puno. Naglasio je važnost uočavanja potrebe za obnavljanjem života i obitelji kroz rađanje djece.

Nakon završnog blagoslova vjernika, mons. Dugalić spontano je podsjetio sve okupljene vjernike na vrijeme kada je bio župni vikar upravo u ovoj župi te je iskazao svoju radost što je imao tu milost. 

Krštenje šestog djeteta izvanredan je događaj za svaku župu, pa tako i za župu Sv. Mihaela Arkanđela, sa jednom od svojih filijala, Rakitovicom, dok je maleni Matej kao novi član Rimokatoličke Crkve blagoslov i milosni dar za sve vjerne diljem svijeta. Filip Deriš