Koncert Gudačkog kvarteta Rucner

SLAVONSKI BROD (TU) – Gudački kvartet Rucner, kojeg su ovaj put činili Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković na violini te bračni par Dragan i Snježana Rucner na violi i violončelu, održao je u sklopu 31. Brodskog glazbenog ljeta, u nedjelju 28. lipnja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva koncert na kojem su izveli poznata djela svjetskih i hrvatskih glazbenika.

Program su započeli Gudačkim kvartetom talijansko-hrvatskoga skladatelja Josipa Mihovila Stratika, da bi drugu izvedbu posvetili 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena. Za drugi dio koncerta odabrali su djela domaćih autora, posebno skladanih i posvećenih ovom obiteljskom kvartetu. Prva je na rasporedu bila Popevka i čardaš iz Međimurja – skladatelja, zborovođe i dirigenta Emila Cossetta, slijedilo je djelo Marijana Makara, a koncert su zaključili Malom slavonskom rapsodijom skladatelja i dirigenta Tomislava Uhlika.

Da poznate slavonske melodije lijepo zvuče u Uhlikovoj interpretaciji i izvedbi Gudačkog kvarteta Rucner, potvrdila je publika nagradivši glazbenike nakon svake izvedbe velikim pljeskom, a oni su uzvratili izvevši u dodatku dio iz Male slavonske rapsodije. Zahvalu glazbenicima uime organizatora Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić i Franjevačkog samostana uputio je na kraju gvardijan fra Klaudio Milohanović. B. Lukačević