Kod osječkih kalvina započela Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana

OSIJEK (TU) – Uz geslo „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (Dj 28,2) u Osijeku je započela Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja se održava od 18. do 25. siječnja u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije u bogoslužnim prostorima Crkava i crkvenih zajednica u Osijeku. Molitveno zajedništvo prve je večeri održano u crkvenoj općini Osijek-Retfala Reformirane kršćanske kalvinske crkve gdje je večernje ekumensko bogoštovlje u crkvi, uz molitvu i pjevanje, predvodio Péter Szenn (Petar Sen), biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj. Izražavajući radost zbog ekumenskoga sabiranja Szenn je dobrodošlicom pozdravio sabrane predstavnike kršćanskih Crkava, redovnice i vjernike te uveo u bogoštovlje čitanjem psalma na hrvatskom jeziku i pjevanjem na mađarskom kojemu se pridružila Ilona-Hedvig Andel, župnica crkvene općine Osijek-Retfala, vjernici i predstavnici crkvenih općina Reformirane kršćanske kalvinske Crkve.

Predvoditelj slavlja pročitao je evanđeoski poticaj, molio i propovijedao potaknut evanđeoskom prispodobom o farizeju i cariniku (Lk 18, 9-15) kazavši kako kršćanima Spasitelj daje Riječi koje trebaju i u ekumenskoj osmini poticati na razmišljanje o svojoj vjeri, o povezanosti s Bogom, o identitetu kršćanstva kao djelatnom znaku uzajamnoga prepoznavanja u jedinstvu različitosti. „U povezanosti s Bogom možemo popraviti odnose sa svojim bližnjima. Iako mislimo da nešto sami možemo učiniti, to nije tako jer uvijek je Božja riječ zadnja. Zašto ne bismo bili pametni, živjeli u miru znajući tko smo i da smo u svojoj, Božjoj kući blagoslovljeni? Čini se kao da ne znamo cijeniti Boga i sami sebe, ne znamo slaviti Boga i gubimo sposobnost milosrđa i ljubljenja, a imamo primjer Kristova križa… Tema ovogodišnje molitvene osmine potaknuta je putovanjem sv. Pavla brodom i vodi kršćane da upoznaju svemoćnoga Boga, Stvoritelja, milosnoga Boga koji ozdravljuje i daje čudesno spasenje“, kazao je Szenn zaključujući kako „kršćanima u 21. stoljeću treba jačina djela vjere, a Bog nam daje mudrost, snagu i obranu“  te „onaj tko prepoznaje da križ Kristov vlada ovim svijetom treba istoga takvoga za zajedništvo – izvor snage za slijediti Isusa Krista, na slavu Božju, izuzetnom snagom i predano“.

Zajedništvo je nastavljeno molitvom predvođenom Szennom za: suvremene brodolomnike, izbjegle, uznike, patnike, ožalošćene, bolesne, udaljene od Boga i pod duhovnim teretom, za suosjećanjem sa svima ugroženima ratovima, požarima i trpećima u krizama… Naposljetku je predvoditelj pozvao na molitvu za činjenje dobra u obitelji, gradu, u svojoj sredini kako bismo živjeli u miru sa ljudima i Bogom na Božju slavu. Ekumenski je susret završio zajedničkom molitvom „Oče naš“, slavljeničkom pjesmom, blagoslovom i pozdravnim obraćanjem predstavnika Crkava i zajednica.

U ime Katoličke Crkve, retfalačke župe Uzvišenja sv. Križa i župnika Ivice Martića sabrane je pozdravio župni vikar Božidar Nađ naglasivši kako je molitva ispunjenje i ključ kršćanskoga zajedništva podsjećajući, na početku ovogodišnje SMO, na riječi pape u miru Benedikta XVI. upućene prigodom SMO 2010.: „Tražim od svih da mole za složenu ekumensku stvarnost, za prevladavanje razlika, za promicanje dijaloga i bratskih odnosa, kao i za to da kršćani u našem dobu uzmognu dati novo zajedničko svjedočanstvo vjere. Čuo Gospodin zazive koje mu mi i svi kršćani u ovome tjednu osobito snažno uzdižemo!“

Sabrane je pozdravila i Gerda Srb, predsjednica crkvene općine Evangeličke Crkve u Osijeku, zatim teolog prof. dr. sc. Peter Kuzmič (Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku) koji je, pripominjući da su materijale za molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2020. godine pripremile  kršćanske crkve na Malti i Gozu (‘Kršćani na Malti zajedno’), naglasio kako je riječ o tekstovima o gostoprimstvu, gostoljubivosti drugih i drukčijih, a to je izraz kršćanske ljubavi.

U ime Katoličke laičke zajednice Molitva i Riječ svima je za ljubav i iskreno zajedništvo zahvalio laik Krešimir Pećar pozivajući na ekumenski molitveni susret 20. siječnja u Zajednicu MiR. Susretu je pribivao i fra Anto Pervan, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku i član Ekumenske koordinacije Osječke regije, koji će sa subraćom kapucima biti domaćin drugoga susreta, ujedno središnjega ekumenskog molitvenog slavlja 19. siječnja s početkom u 17 sati u kapucinskoj crkvi sv. Jakova gdje je 1928. godine održano prvo ekumensko slavlje u Osijeku. Nevenka Špoljarić