Kanonska vizitacija Župe svete Klare u Starim Mikanovcima

STARI MIKANOVCI (TU) – U srijedu 12. veljače 2020. nadbiskup mons. Đuro Hranić bio je u kanonskom pohodu Župi svete Klare u Starim Mikanovcima. S njim je kao konvizitator bio mons. Luka Marijanović, u pratnji vlč. Domagoja Lackovića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata. Nadbiskupa i pratnju dočekao je domaći župnik vlč. Vlado Karačić. Nakon pozdrava i dobrodošlice, zajedno su se uputili u općinsko sjedište, gdje ih je dočekao Mario Milinković, načelnik Općine Stari Mikanovci, Ivan Konjarević, predsjednik Vijeća te djelatnici, koji su nadbiskupa i pratnju upoznali sa stanjem Općine.

Uslijedio je posjet dječjem vrtiću “Vedri dani“, gdje se nadbiskup susreo s tri skupine djece. Nakon podjele darova, ravnateljica Ankica Jelić upoznala je goste s radom vrtića, a pri odlasku djeca su prigodnom molitvom i pjesmom ispratila goste. Pohod je nastavljen u domu za starije i nemoćne “Dobri pastir“, koji vodi obitelji Ljubas. Gđa. Marica Ljubas uputila je goste u rad doma u kojemu se trenutno nalazi 22 štićenika, među kojima je nekolicina potpuno nemoćnih. Nadbiskup Hranić tom je prilikom ponaosob pozdravio svakog štićenika i djelatnika.

Uslijedio je posjet OŠ “‘Stjepan Cvrković” Stari Mikanovci i susret s ravnateljem Đurom Škrgetom, koji je posjetitelje upoznao s radom ove ustanove, istaknuvši kako se suočavaju s manjkom učenika kojih je trenutno 208. Razgledavanjem etno kutka i drugih izložbenih prostora u školi, završio je dopodnevni dio vizitacije.

Predvođeni župnikom, vizitatori su nakon objeda pohodili groblje, gdje su se zajednički molili kod groba pok. župnika Mirka Bingule i kod grobova još trojice mikanovačkih župnika te kod groba vlč. Ilije Martinovića, domaćeg sina, komletinačkog župnika. U poslijepodnevnim satima slijedili su pojedinačni susreti s najužim suradnicima u župi, a potom susreti s članovima Župnog ekonomskog vijeća i Župnog pastoralnog vijeća. 

U večernjim satima nadbiskup Hranić predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi te u poticajnoj homiliji promišljao o temi obitelji. Potom je sažeto govorio o radu župe te pohvalio dosadašnja nastojanja župnika i župne zajednice, potaknuvši ih na daljnji rad za dobrobit župe. Po završetku misnog slavlja uslijedio je susret vizitatora s ministrantima i župljanima koji svakodnevno dolaze na sv. misu.

Nakon pregleda župne administracije, nadbiskup se zadržao u razgovoru sa župnikom, a susret je završen prigodnim darivanjem, uz župnikovu zahvalu i nadbiskupove dobre želje upućene župniku i cijeloj župnoj zajednici. Tiskovni ured