Humanitarni malonogometni turnir „Kolonija 2020“

SLAVONSKI BROD (TU) – Tradicionalni 10. u nizu Humanitarni malonogometni turnir „Kolonija 2020“, u organizaciji amaterske dobrotvorne sportske udruge „MNK Kolonija – sv. Dominik Savio“ Slavonski Brod u suradnji s Caritasom Slavonskobrodskih dekanata i Župe sv. Dominika Savija održavao se u prostorijama Osnovne škole „Đuro Pilar“ u slavonskobrodskom naselju Kolonija od četvrtka 2. do ponedjeljka 6. siječnja.

Punih pet dana na turniru je – u 46 ekipa, kroz nogomet, pikado i ostale društvene igre – sudjelovalo oko 600 djece i mladih. I ove su godine ti vrijedni humanitarci kroz ulaznice (koje su i ove godine bile simboličnih 5 kuna), aukciju slika, tombolu, prodaju predmeta koji su izrađivali članovi kreativne radionice Djeca za djecu pri Župi sv. Dominika Savija, koje vodi vjeroučiteljica Andrea Rašić, i druge donatorske priloge prikupili vrijedna financijska sredstva kojima će pomoći u liječenju dječaka Luke, župljanina ove župe te pomoći Odjelu pedijatrije Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Osim toga, cilj je turnira bio i odvojiti djecu i mlade od računala i privući ih da se u ove blagdanske dane druže kroz sport.

Završna svečanost i finalne utakmice održane su u nedjelju 6. siječnja u sportskoj dvorani OŠ „Đuro Pilar“. Uz gradske i županijske čelnike na svečanom kulturno-umjetničkom programu, na kojem su nastupili: najmlađa skupina Folklornog ansambla Brod s voditeljem Igorom Ilićem, potom KUD Zrinski Frankopan i Astra – sportski plesni klub, prisustvovao je i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Naglasivši kako je nekada i lako nešto veliko započeti, ali je teško u tome ustrajati, nadbiskup Hranić u ime je Đakovačko-osječke nadbiskupije pohvalio ustrajnost, trud i samoprijegor organizatora turnira. Zahvalio im je što se kao zauzeti vjernici uz svoje obiteljske obveze žrtvuju te kroz sport odgajaju toliko djece i mladih, učeći ih da nije važna pobjeda nego sudjelovanje u dobru koje objedinjuju tolike osobe. Kako su za pobjednike bile predviđene i određene novčane nagrade, neki su ih se od njih odrekli, namijenivši ih za pomoć u liječenju svoga malog sugrađanina Luke.

Toga je dana u prostorijama škole održan i susret mladih Župe sv. Dominika Savija. Kroz igru aukcije voditelj vlč. Krešimir Bulat mladima je ukazao na važne životne vrijednosti. a su mladi itekako svjesni za koje bi životne vrijednosti dali najviše bodova, bilo je očito jer su prioritet stavili na duhovne vrednote: ljubav, zdravlje i vjeru, a potom na one bitne materijalne vrijednosti u životu. Slijedila je potom aukcija slika, dresova i ostale sportske opreme koju su donirali proslavljeni hrvatski sportaši (nogometaši, rukometaši, vaterpolisti…).

Od 2011. godine kada je započela ta humanitarna akcija pomogli su financijski mnogim obiteljima u potrebi u svome gradu, djeci u liječenju, Općoj bolnici u Slavonskom Brodu, u opremi Osnovnoj školi „Đuro Pilar“ te poliklinici Zlatni cekin. Znakovito je i to da se svake godine za sudjelovanje prijavljuje sve više djece, a ove ih je godine s tribina pratilo i nekoliko tisuća Brođana. B. Lukačević