Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći proslavljen pod geslom „Raduj se, nepokolebljiva utvrdo Crkve!“

SLAVONSKI BROD (TU) – Mjesečni dan čašćenja Gospe Brze Pomoći bio je u četvrtak 8. kolovoza u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu posebno svečan. Na svih pet misa, koje su pod geslom „Raduj se, nepokolebljiva utvrdo Crkve!“, slavljene na vanjskom oltaru u dvorištu Svetišta, posebno se molilo slogu i jedinstvo u obiteljima, narodu, Domovini, cijeloj Crkvi i svijetu.

Da su vjernici u ovoj devetnici pred Veliku Gospu usmjereni marijanskim svetištima, bilo je očito po velikom broju hodočasnika koji su se unatoč visokim temperaturama od ranih jutarnjih sati slijevali u svetište kako bi iskazali Gospi svoje zahvale i molitvene nakane. Kroz svetište je toga dana prošlo blizu četiri tisuće vjernika, a najviše ih je sudjelovalo na jutarnjoj misi, koju je predvodio mr. Ivan Benaković, svećenik na studiju u Rimu.

Posebno je svečano bilo središnje hodočasničko slavlje, jer se nakon dugo vremena u tom svetištu slavila božanska liturgija sv. Ivana Zlatoustog, koju je u zajedništvu s grkokatoličkim svećenicima Slavonskog dekanata Križevačke eparhije, i drugima koji imaju ovlast biritualizma, predvodio apostolski administrator Križevačke eparhije  mons. Milan Stipić.

U prigodnoj homiliji mons. Stipić je ustvrdio kako ne postoji vjernik koji je prema Mariji Bogorodici ravnodušan. Pojasnio je kako je ona u Crkvi važna upravo zbog kreposti koje je rese, jer je bila puna milosti, jednostavna, ponizna, skromna i strpljiva na što smo, kako je rekao, i mi kršćani pozvani biti, kako bi svojim životom i djelima oplemenjivali ovaj svijet donoseći mu nadu i optimizam. Iskazao je svoju radost na očito vidljivo zajedništvo kako svećenika tako i vjernika grkokatolika i rimokatolika.

„Posebno me raduje da se međusobno zbližavamo, napose kroz crkvena događanja preko svete liturgije koja nam je svima izvor života. Mi smo grkokatolici u ovim krajevima prisutni više od jednog stoljeća i integralni smo dio Katoličke Crkve. Naše zajedničko slavljenje pokazuje kolika je ljepota Katoličke Crkve i koliko je bogatstvo naše zajedništvo. Možemo mi puno govoriti o obredima naše liturgije, ali je ipak najljepše to doživjeti. Danas se kroz liturgiju, pjevanje i molitvu pokazalo zajedništvo naših i rimokatoličkih svećenika te naše tradicije. Vjerujem da je ovo obogaćenje za sve vjernike i ovaj grad“, zaključio je mons. Stipić.

Ne skrivajući svoju radost, kako na bogatstvo liturgije po istočnom obredu tako i na zajedništvo svojih i vjernika grkokatolika, domaći župnik Ivan Lenić kao znak blizine i pomoći svu je milostinju s te mise namijenio pomoći gradnje župnog doma brodske grkokatoličke župe Uzvišenja sv. Križa.

Liturgija je započela pjevanjem akatista Presvetoj Bogorodici. Slavila se na hrvatskom, a uveličali su je svojim pjevanjem na ukrajinskom jeziku sestre Bazilijanke i zbor brodske grkokatoličke župe. Nakon procesije od Pastoralnog centra, liturgija je završila  posvetnom molitvom Gospi pred župnom crkvom. 

Popodnevne mise predvodili su Domagoj Vidaković i Dominik Nedeljković, ovogodišnji mladomisnici Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prije svih misa bila je marijanska pobožnost, a u hladovini Gospina svetišta brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja. B. Lukačević