Hodočašće zajedništva

 OSIJEK (TU) – U znak zahvale zborašima Župe Uzvišenja sv. Križa iz osječke Retfale, u utorak, 8. listopada 2019. župnik Martić organizirao je hodočašće u Požešku biskupiju. Uz župnika i župnog vikara Filipa Sertića, na put su išli članovi Mješovitoga zbora župe s voditeljicom s. Samuelom Markanović te članice Zajednice sv. Marta – koje se brinu o spremanju i čišćenju župne crkve. Moleći da ovo hodočašće bude blagoslovljeno, da posvete vrijeme Bogu i jedni drugima, župnik Martić je rekao: „Zajedništvo nam je potrebnije no ikad. Sve smo više zatrpani obavezama, a nažalost nismo daleko ni od napasti lijenosti da nam se često i ne da kod nekoga ili nekamo ići. Zato vam zahvaljujem na odazivu, a posebno s. Samueli koja se lijepo uklopila u našu župnu zajednicu, kroz vođenje zbora. Razne nas nevolje prate u životu, ali važno je da smo tu zbog Isusa Krista, a onda to zahtijeva i susret s drugim ljudima. Tako i vi, dok pjevate na misi želite susresti Krista kojemu ste povjerovali, a onda to susretanje s Njime zahtijeva da se susrećemo s drugima.“

Hodočasnici su posjetili Dijecezanski muzej Požeške biskupije kroz koji ih je provela voditeljica Biskupijske knjižnice Nikolina Mandić. Razgledali su trajni postav sakralne zbirke te zbirke moderne i suvremene umjetnosti. Zatim su posjetili katedralu sv. Terezije Avilske i riznicu koja je  utemeljena 2004., a otvorena 2015. godine sa svrhom pohrane i čuvanja predmeta liturgijske namjene koji su sakupljeni tijekom 250 godina župne, a zatim stolne crkve u Požegi. Zastali su u crkvi sv. Lovre, jednoj od najstarijih spomenika gotičke sakralne baštine, koja je preživjela stopedesetogodišnje vrijeme osmanlijske vladavine u Slavoniji.

Nakon kratkog predaha, vjernici ove osječke župe pošli su u Krajačiće, jednu od 9 filijala Župe Odvorci u kojoj je vlč. Martić bio župnikom od 2007. do 2010. godine. Tamo su u kapelici sv. Katarine, zajedno s mještanima slavili misu. „Kada sam razmišljao gdje bi mogli slaviti misu, gdje bi mogli biti bratski ugošćeni, na prvom mjestu bilo mi je selo Krajačići jer sam se sjetio svih onih lijepih trenutaka koje ste vi kao selo činili na dobro drugima i svojoj crkvi“, rekao je na početku misnoga slavlja župnik Martić. „Marija i Marta predstavljaju dva gledanja na život, koja svakoga dana vidimo u svojim obiteljima i na poslu“, rekao je osvrnuvši se na evanđelje župnik Martić. „I mi, poput Marte, češće dajemo prednost radu, cijenimo ljude koliko rade, koliko imaju i koliko su vrijedni, a zadnje dajemo važnost molitvi. To je napast  nas svih, kao da smo sigurniji u svoj rad, nego u molitvu. U evanđelju Isus ne kaže koja je sestra bolja, već koja je ispravnije izabrala. Isus ne dijeli osobe, ali vidi što je u nama dobro ili manje dobro….„  pojasnio je, među ostalim, župnik. 

U spomen na dolazak vlč. Martić mještanima Krajačića darovao je sliku Svete obitelji. „Neka Vas ona podsjeća na zajedništvo koje smo nekad imali. Vaše selo i ljudi u njemu mnogima su bili uzor toga zajedništva. Pravo zajedništvo proizlazi samo iz Boga, a sveta obitelj slika je toga pravog zajedništva. U takvoj se obitelji zajedno moli, radi, drugima pomaže i okuplja oko Isusa. Hvala za ovaj dan i za vaše dobro poznato gostoprimstvo“, rekao je vlč. Martić predajući sliku, uime župljana Župe Uzvišenja sv. Križa. Nakon mise, hodočasnici su pošli u Društveni dom na okrjepu koju su im pripravili vrijedni domaćini, a obratio im se Marinko Kovačević.

Nakon blagovanja i druženja s mještanima, vjernici osječke župe uputili su se prema Osijeku, no, prije povratka kući zastali su u slavonskobrodskoj Župi Bezgrešnog Srca Marijina, gdje je župnik Martić odrastao. S izgradnjom i uređenjem crkve upoznao ih je domaći župnik Andrija Djaković, istaknuvši zajedništvo svih mještana, čijim je radom, trudom i nadasve aktivnim sudjelovanjem nastala ova crkva. Vesna Ljubo