Ekumenski molitveni hod u osječkoj Katoličkoj laičkoj zajednici MiR

OSIJEK (TU) – Katolička laička zajednica „Molitva i Riječ“ u Osijeku bila je 20. siječnja treća postaja ovogodišnjeg ekumenskog hoda Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana uz geslo „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (Dj 28,2). Program večernjeg molitveno-slavljeničkog zajedništva u dvorani Zajednice MiR u Donjem gradu počeo je ulaznom pjesmom (Bože Oče naš, ujedini nas) svih okupljenih uz gitarsku pratnju Krešimira Pećara koji je u slavlje uveo pozdravljajući „sugrađane, dragu Crkvu Istoka i Zapada“ i domaćinski izrazio MiR-ovu dobrodošlicu predstavnicima kršćanskih Crkava i zajednica te vjernicima.

„Papa Franjo ističe da je ekumenizam bitna potreba naše vjere. U svijetu izmučenom ratovima, mržnjom i podjelama ne smijemo odgađati zajedničku molitvu i zauzimanje za veću pravednost. Zajedničko zauzimanje za ekumenizam bitna je potreba vjere koju ispovijedamo, uvjet koji se rađa iz samog našeg identiteta Isusovih učenika. A kao učenici, dok nasljedujemo istoga Gospodina, sve bolje shvaćamo da je ekumenizam put, i to put koji je, kako je nakon Drugog vatikanskog sabora više papa stalno isticalo, nepovratan. U hodu tim putem među nama raste jedinstvo, kako bismo susreli Krista, kao Očeva voljena djeca, dakle, kao braća i sestre“, rekla je Ana Pećar, članica MiR-a, uvodeći u program, dok je Kristian Rack podsjetio na poticajni sadržaj osmine 2020. koji su pripravili kršćani na Malti i Gozu s naglaskom na izabrani tekst iz Djela apostolskih.

Čitan je psalam 119. i evanđeoski ulomci te je, nakon čitanja iz Markova evanđelja (Mk 4, 35-41) preč. Ivan Jurić, član Ekumenske koordinacije osječke regije i duhovni asistent Zajednice MiR, rekao kako umjesto homilije vrijedi čuti razmatranje laika dr. Krešimira Šimića (MiR). Govoreći o „nesvakidašnjem čovjekoljublju“ domorodaca na Malti koji nisu upoznali Krista utemeljenom na opisanom evanđeoskom ulomku (Dj 28,2), Šimić je razložio kako se čovjekoljublje aktualizira u ukazivanju pape Franje na sudbinu suvremenih brodolomnika, prognanika i izbjeglica, a kršćanin (i ostali) vlastitom nutrinom može sebe pitati što je čovjek i čovjekoljublje u svojim (ne)djelima mjerenim, ne ljudskim već Božjim milosrdnim očima.

„Ako ne razumijemo ovu životnu epizodu opisanu u trima sinoptičkim evanđeljima, ne shvaćamo sliku rane Crkve i današnje Crkve koji su kao ‘sliku’ pred sobom imali crkveni oci, a to je nasukana lađa i pogibelj različitih ljudi, različitih socijalnih statusa uključujući najugroženije sužnje… Razumijevanjem Riječi i razumijevanjem Isusa koji je utjelovljena Riječ, možemo razumjeti  iskazivanje čovjekoljublja kao narod Božji koji skuplja Božju Riječ da ju razumije i živi“, promišljao je Šimić podsjećajući na starozavjetnu Knjigu Nehemijinu koja govori o zaboravljanju Riječi povjerene i objavljene, ali i o Božjemu milosrđu.

Duhovnik MiR-a predvodio je molitvu da „budemo svjetlo svijetu“ te su potom sabrani izmolili Nicejsko-carigradsko vjerovanje, pjevali i uputili prozbenu, zahvalnu molitvu vjernika koju su predvodili predstavnici kršćanskih Crkava i zajednica (Ksenija Tomas, Stjepan Bezjak, Vera Marinić i Božica Vincetić).

Susret je obogaćen pjevanjem duhovnih skladba svih okupljenih, a jednu su pjesmu u duetu otpjevali jerej Siniša Mićanović, paroh borovski, i članica zbora hrama Uspenja Presvete Bogorodice Srpske pravoslavne Crkve u Osijeku. Poslije zajedničke molitve Oče naš, uslijedile su riječi ohrabrenja na zajedničkom putu k jedinstvu. 

Dr. Antun Japundžić, predsjednik Ekumenske koordinacije osječke regije i član Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, zahvalio je za gostoprimstvo i gostoljubivost Zajednice MiR, prepoznate u tradiciji sudjelovanja u SMO, poručujući: „Gdje živi iskreno bogoljublje tu je i čovjekoljublje. Pozvani smo i kroz geslo osmine biti pravi bogoljupci i, ako jesmo, onda smo i pravi čovjekoljupci.“

Jerej Mićanović pozdravio je sabrane u ime Srpske pravoslavne Crkve, Osječko-poljske i baranjske eparhije, kazavši: „Ovdje sam doživio čovjekoljublje koje se širi iz srca. Čovjekoljublje, istinsko od srca dolazi od Krista istinskog, čovjekoljuba. Lađa u vrijeme apostolsko je naša lađa kršćanska i u današnjem svijetu u kojemu je borba između dobra i zla. Kao kršćani govorimo o migrantima, gostoprimstvu. Bojim se da mnogi dolaze razoriti kršćansku Europu. Tu smo mi da pokažemo jedinstvo u različitosti.“ 

Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH, izrazio je radost što prvi put u SMO sudjeluje u molitvenom zajedništvu u Zajednici MiR, zahvalio za gostoprimstvo i gostoljubivost te kazao: „Ako smo načisto s našom vjerom, obveza i zadaća naša je biti kao Isus koji je došao nas spasiti, a ne samo pružiti ruke. Tako i mi, tu smo ne samo da pružimo ruke jedni drugima, nego i da se držimo za ruke osjećajući veliku čast pripadati Kristu!“

Sabrane je u ime vjernika Evangeličke Crkve pozdravila Božica Vincetić. „Svijet bi bio siromašan da nema nas. Svatko od nas je vrijedan i, dok molimo, osjetimo kako ljubav sve prašta, sve podnosi, gostoljubiva je i dobrostiva“, zahvalno je rekla Katica Krček, ravnateljica Zajednice MiR. Zajedništvo u MiR-u podijeli su i vlč. Alojz Kovaček, član Ekumenskog povjerenstva osječke regije i župnik župe Sv. Ćirila i Metoda, sl.ap., svećenici u Osijeku, redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i brojni evangelizatori Zajednice MiR s utemeljiteljicom Marijom Krivić.

Nastavak hoda SMO u Osijeku bit će 23. siječnja u 18 sati u hramu Srpske pravoslavne Crkve (J. J. Zmaja 25) u Donjem gradu. Nevenka Špoljarić