Duhovne vježbe za majke s djecom i obitelji

ĐAKOVO (TU) – Posljednjim vikendom u rujnu započele su 2. ovogodišnje duhovne vježbe za majke s djecom i obitelji u Domu duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. Samostanska kuća „Betanija“ bila je i ovaj puta ispunjena do zadnjeg mjesta. Mnogi, nažalost, nisu mogli sudjelovati zbog ograničenog smještaja. Šarolika četa roditelja i djece od godinu dana naviše, sabrala se iz raznih mjesta (Zagreb, M. Bistrica, Požega, Kutjevo, Osijek, Bošnjaci, Bajmok (Vojvodina), Gundinci, Županja, Đakovo).

Susret je započeo zajedničkim susretom djece i roditelja s pjesmom i uvodnim riječima, nakon čega su djeca započela svoje duhovno-kreativne radionice, a roditelji nastavili svoj program s voditeljicom Katarinom Ralbovsky, koja im je tih dana prenosila svoje bogato iskustvo o duhovnoj dimenziji odgoja djece s praktičnim primjerima iz života. Zajednički je slavljena sv. Misa, a odrasli su završili dan s klanjanjem pred Presvetim.   

Narednih dana roditelji  su mogli u miru slušati predavanja, razgovarati, ispovijedati se i imati klanjanje pred Presvetim. Znali su da su im djeca u sigurnim rukama i da su okružena dobrim duhovnim sadržajima. Za sve sudionike, osim duhovne strane, ekipa vrijednih kuharica brinula se da imaju ukusnu domaću hranu. Pripremale su djeci iznenađenja, a u nedjelju su počastili skup velikom tortom obilježavajući imendane prisutne djece. 

Program za djecu vodili su vlč. Dominik i sestra Kristina Ralbovsky, salezijanci suradnici sa svojim animatorima, te s. Ritom Ljevar i s. Kristinom Lovreković. U skladu s liturgijskim vremenom tema radionica je bila o anđelima i stvaranju svijeta kroz vidljivo i nevidljivo. Prvoga su dana upoznavali tko su to anđeli i učili molitvu anđelu čuvaru uz prigodnu pjesmu s pokretima, te su na koncu imali vrijeme za igru, ples i druženje. Drugi dan su prijepodne imali kreativne radionice u kojima su raznim tehnikama izrađivali anđele, nizali narukvice i crtali, a poslijepodne su grupno išli po punktovima i rješavali zadane zadatke, te pokušali pronaći velikog anđela koji je kasnije bio izložen pod sv. Misom. Sa svakim punktom djeca su ponešto naučila o anđelima, izmolila molitvu anđelu čuvaru, uslikala se ispred kipa anđela u samostanskoj crkvi. Zadnjeg dana pripremljena je predstava o stvaranju svijeta i anđela u kojoj su sudjelovala sva djeca, neka obučena u anđele čuvare i arkanđele koji su se taj dan slavili. To je bila prigoda da pokažu roditeljima što su kroz protekla dva dana naučila i izradila o anđelima.

Kraj duhovnog programa zaokružen je središnjim događajem – sv. Misom, pod kojom su djeca pjevala pjesme s animiranim pokretima, a sviranje je predvodio zbor animatorica, pod vodstvom Klaudije Lukić. Na kraju Mise posebno je bio dojmljiv svečani blagoslov koji je svećenik udijelio prisutnim bračnim parovima, čiji se broj povećao, jer su neki očevi došli na ovaj završni susret. Nakon Euharistijskog slavlja djeca i roditelji plesom i pjesmom radosno su nastavili druženje. Završetak je bio sa ručkom i okrjepom u dvorištu Betanije, te tortom u čast djece koja su slavila imendane.

Duhovne vježbe trajale su od 27. do 29. rujna 2019. Sudjelovalo je 26 odraslih, od kojih je bilo 6 obitelji, 37 djece i 10 animatora. Osim sve većeg interesa majki, raste i broj očeva koji se uključuju u ovu duhovnu ponudu, tako da sudjeluje sve veći broj kompletnih mladih obitelji. Budući da se za djecu ne plaća, omogućuje se sudjelovanje obiteljima s brojnom djecom. I ovog puta najveći broj je bio majki ili obitelji s troje, četvero i više djece. s. Kristina Lovreković