Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri

ĐAKOVO (TU) – Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri održana je od  petka 17. do nedjelje 19. siječnja 2020. u Betaniji, kući za duhovne susrete Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. Voditelj obnove bio je p. Sebastijan Šujević, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, a misao vodilja bila je rečenica iz Lukinog evanđelja „Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?” (Lk 24,32).

Susret je započeo u petak molitvom Duhu Svetomu te uvodnim riječima p. Sebastijana. Slijedilo je slavlje svete mise te euharistijsko klanjanje. Slijedeći dan započeo je molitvom nakon koje su sudionici uvedeni u tijek meditacije, razmatranja, molitve s Riječju Božjom na ignacijanski način. Pročitani su biblijski tekstovi o jerihonskom slijepcu Bartimeju i o izgubljenom sinu. Sudionici su dobili smjernice po kojima su razmatrali jedan od tih tekstova te tekstove o Isusovim blaženstvima i zapovijedi ljubavi. Također, imali su mogućnost za sakrament pomirenja. U popodnevnom dijelu razmatrali su tekst o ukazanju učenicima na putu u Emaus i  tekst o ukazanju na Tiberijadskom jezeru. Dan je završio svetom misom, pomazanjem svetim uljem te euharistijskim klanjanjem.

U nedjelju je razmatran tekst o životu prvih kršćana s naglaskom kako kršćanin ne može opstati sam, kako treba zajednicu te je pozvan dijeliti plodove koje mu Gospodin daje. Susret je završen svetom Misom i zajedničkim ručkom. Na kraju susreta, sudionici su izrazili vrlo snažne dojmove o vrijednosti ove duhovne obnove koja im je dala poticaj na još dublje poniranje u Riječ Božju.

Mirjana Đurašinović / Foto: Ljudevit Gačić