Duhovna obnova u Župi Kaniža

KANIŽA (TU) – Trodnevnu duhovnu obnovu za vjernike župe svetog Grgura Velikog u Kaniži predvodio je od 19. do 21. listopada misionar spiritanac o. Ante Šiško, župnik Župe sv. Antuna Podvinje. Ovo je prvi puta da je u ovoj župi, 15-ak kilometara zapadno od Slavonskog Broda, na samoj granici Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, organizirano ovakvo duhovno molitveno trodnevlje, tijekom kojega je u 260. godina staroj crkvi sv. Grgura bilo mnoštvo vjernika – i mladih i starih. Crkva je obnovljena 2004 godine.Sve tri večeri misno slavlje predvodio je p. Šiško uz koncelebraciju vlč. Stjepana Sokolovića, župnika iz susjednog Šumeća, koji je ujedno i župni upravitelj župe Kaniža. Obje župe broje nešto više od 1200 vjernika rimokatolika.

Približavajući okupljenim vjernicima Božju riječ, o. Šiško naglasio je kako je svaki čovjek pozvan dijeliti Evanđelje – Radosnu vijest drugima, te da nam je svima potrebno obraćenje, svježina novog duhovnog krvotoka i to ne na dan, dva, tjedan, mjesec ili godinu dana, nego za cijeli ovozemaljski životni hod prema Božjem Kraljevstvu. Govorio je i o svom višegodišnjem misionarskom iskustvu, posebno u misijama na Madagaskaru, gdje je proveo dvije godine pastoralno radeći s „djecom ulice“.

O blizini Isusove ljubavi i iskustvu Božjeg milosrđa u vlastitim životnim situacijama posvjedočile su dvije vjernice: Rafaela Janković iz Podvinja čiji je sin Nino prije četiri godine, samo po Božjoj milosti preživio tešku prometnu nesreću, te Ramona Petanović iz Tomice, majka sedmero djece, koja je doživjela kliničku smrt pri porodu svoje najmlađe kćeri. Na oba potresna svjedočanstva nitko u crkvi u Kaniži nije ostao ravnodušan, a posebno dojmljivo bilo je tijekom adoracije pred Presvetim (sve tri večeri) i molitvama za ozdravljenje. Duhovno molitveno trodnevlje pjesmom je animirao VIS Cor Unum iz župe Podvinje. Ivica Vlašić