Devetnica Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Devetnica Gospi Brze Pomoći, koja je na početku nove školske i pastoralne godine u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu trajala od 19. do 29. rujna, kao duhovna priprava za Nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i Ivanec, te početak jesenskoga molitvenoga bdijenja „40 dana za život“, okupila je veći broj vjernika župe Gospe Brze Pomoći i drugih župa u Slavonskom Brodu.

U prvim danima devetnice započelo je bdijenja kod brodske bolnice, a kruna devetnice bilo je Nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu i Ivanec, u kojem je sudjelovao veći broj brodskih vjernika. Devetnica je završena u nedjelju 29. rujna večernjim misnim slavljem, koju je uz župnog vikara Ninu Pericu predvodio domaći župnik i dekan Ivan Lenić. Aktualizirajući Evanđelje te nedjelje, župnik Lenić govorio je među ostalim o rasprostranjenoj pojavi ravnodušnosti, koja je uvijek pomanjkanje ljubavi, štoviše njezina suprotnost, pa i tragedija.

Upozorio je  da čovjekom ovlada ravnodušnost za Boga i ljude, za vrijednosti i pravila života kada klanjanje koje duguje Bogu daje bogatstvu, novcu, imetku, standardu, užitku… te je poručio: „Danas se ravnodušnost u nas, našim obiteljima i društvu pokazuje i u ravnodušnosti glede dara samoga ljudskog života, kako onoga začetoga u majčinu krilu, tako onoga izloženoga patnjama različitih vrsta, do onoga koji se gasi. Kako nas ravnodušnost smuti da je uvijek riječ o čovjeku, o osobi s dostojanstvom – bila ona tek začeta ili u svoj snazi ili umiranju. Da, riječ je o čovjeku kojega smo pozvani ljubiti u svakom razdoblju. Ne tek sažaljevati, nego ljubiti – kao što nas Krist uvijek ljubi! A mi si u svojoj ravnodušnost štošta dopustimo; kako olako prekidati i onemogućavati ljudski život…“

Na kraju je pozvao vjernike na otvaranje Kristovoj ljubavi, koja ozdravlja od svake ravnodušnosti – tako i one prema bližnjima, pa i one za sve plemenite inicijative od kojih je i vrijedna inicijativa „40 dana za život“, čiji su sudionici također sudjelovali na misi.

Proslava nebeske Majke nastavljena je procesijom sa svijećama i kipom Gospe Brze Pomoći od župnoga sjedišta do franjevačke crkve Presvetog Trojstva. Veći broj vjernika pobožno je sudjelovao na misi, a njih oko četiri stotine i na procesiji, hodajući ulicama župe korak po korak za život, pjevajući Gospine pjesme i moleći litanije. Taj svečani događaj, prvi put organiziran u gradu, završen je povjerom Mariji, Majci života u franjevačkoj crkvi. Potom su se vjernici ponovno u procesiji uz pjesmu vratili do župne crkve Gospe Brze Pomoći.

Posebnost ovog događaja je i u činjenici da je po prvi puta kip Gospe Brze Pomoći nošen ne samo okolišem Svetišta, nego i ulicama Grada. B. Lukačević