Na blagdan Svijećnice započela devetnica Gospi Lurdskoj

SLAVONSKI BROD (TU) – Proslavom Svijećnice i Dana posvećenog života započela je u nedjelju, 2. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu tradicionalna devetnica Gospi Lurdskoj, čiji se blagdan u toj crkvi slavi od 1892. Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je fra Goran Malenica, domaći franjevac.

U prigodnoj homiliji posvjestio je da blagdan Svijećnice povezuje dva velika blagdana: Isusovo rođenje i Kristovo uskrsnuće. Ustvrdio je kako je hram Božji mjesto gdje ćemo Isusa sigurno susresti, baš kako su ga u hramu susreli starac Šimun i proročica Ana. Nadalje je pojasnio kako smo mi kršćani doista djeca Božja te takvi trebamo biti svjetlo u ovome svijetu, što se napose odnosi na osobe posvećenog života, po kojima Gospodin ispunjava svoja obećanja. „Mi smo redovnici i redovnice na poseban način pozvani razmatrati Riječ Božju, predati svoj život Gospodinu i dopustiti mu da nas podržava svojom milošću kako bi ustrajali u svom redovničkom životu“, zaključio je fra Goran.

Pri kraju mise, nakon blagoslova svijeća, slijedila je kroz klaustar samostana procesija sa svijećama, a potom su prisutni redovnici i redovnice Slavonskobrodskog dekanata obnovili svoje redovničke zavjete. B. Lukačević