Đakovčanima predstavljena Sabrana djela nadbiskupa Marina Srakića

ĐAKOVO (TU) – U petak 21. studenoga 2014. u Muzeju Đakovštine građanima Grada Đakova predstavljena su Sabrana djela đakovačko-osječkoga nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića. Okupljene je pozdravio ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić, rekavši kako je ovo treće predstavljanje kompletnih Sabranih djela koje obuhvaćaju 12 knjiga, a koja su objavljena povodom 75. obljetnice rođenja, 50 godina svećenstva i 20 godina biskupstva mons. Marina Srakića. Također je dodao kako je riječ o vrhunskom dizajnu i savršenom otisku te se nešto ovako kvalitetno napravljeno skoro nije moglo vidjeti.

O Sabranim djelima govorio je njihov urednik, mons. dr. Vladimir Dugalić, naglasivši kako su ona kronika jednog vremena te da ocrtavaju život i rad Đakovačko-osječke nadbiskupije, ali i društva u Slavoniji od devedesete do danas. “Osim što su kronika, ta djela su i svjedočanstvo jer je nadbiskup kao autor bio osoba koja je stvar ‘promatrala’ iznutra i znao je pozadinu događanja o kojima piše, pa određene tekstove treba čitati između redova i tek tada se može shvatiti što se na ovim prostorima događalo i dobiti jednu cjelovitu i zaokruženu sliku. Mislim da je to jedno bogatstvo jer je pisao čovjek koji je u svim tim procesima aktivno sudjelovao i koji je iz jedne šire perspektive dao određene poruke. S vremenskim odmakom ova će djela imati još veću vrijednost”, smatra dr. sc. Dugalić.

Mirko Ćurić, dogradonačelnik i jedan od pisaca predgovora, istaknuo je kako su Sabrana djela nadbiskupa Srakića najveći pojedinačni izdavački pothvat u đakovačkoj kulturnoj povijesti jer nikada nitko nije u 12 knjiga odjednom objavio toliko stranica, toliko različitih tekstova, toliko različitih žanrova. “Autorski rad nadbiskupa Marina Srakića, ali i uređivačke ekipe na čelu s dr. Dugalićem, za svaku je pohvalu, a knjige su ne samo užitak za čitanje, nego i praznik za oči”, rekao je prof. Ćurić, dodavši kako mu je bila čast pisati predgovor za jednu od knjiga.

Mons. mr. Luka Marijanović, kanonik Prvostolnog kaptola, posebno se osvrnuo na posljednju knjigu iz Sabranih djela, Cruce et Labore, u kojoj nadbiskup Srakić rasvjetljava život i rad biskupa Stjepana Bauerleina. Rekao je kako ta knjiga opovrgava sve ono što je bilo poznato o tom vremenu iz VUS-a (Vjesnika u srijedu), odnosno famoznoga članka o ‘Bijeloj knjizi o crnom biskupu’ i o pričama koje su kolale Biskupijom, a koje su bile neodgovorne i neutemeljene. “Ovaj obimni rad, pisan znanstvenim aparatom i akribijom, vrijedan je i kao takav uvijek aktualan u pastoralnom pogledu, koji pokazuje koliko je važno sačuvati crkveno zajedništvo. Ovo djelo poticaj je za unaprjeđenje našega vlastitoga djelovanja, za promišljanje o Crkvi danas i perspektivama za budućnost”, istaknuo je mons. Marijanović.

Podsjećajući na riječi pokojnog biskupa Ćirila Kosa, koji je rekao: “Ja se dva puta u životu nisam prepoznao: prvi put kada sam bio osuđen na sedam i pol godina zatvora za ustašku djelatnost, a drugi put kad su me proglasili počasnim doktorom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu”, autor Sabranih djela, nadbiskup Srakić, rekao je o sebi: “Tako i ja sebe ne mogu prepoznati u tim pohvalama. Jednostavno, djelo je tu pred nama i ja se zajedno s vama pitam kako je to sve skupa nastalo i tko je sve to uspio napisati i sabrati. Na predstavljanju u Zagrebu sam kazao – naiđete na ogromnu gomilu šljunka koju treba prebaciti na drugu stranu i pitate se kako ćete to prebaciti. Sigurno ne odjedanput, nego zrno po zrno, lopatu po lopatu. Tako je to otprilike bilo i s nastajanjem ovih djela.” Dodao je kako i dalje nastavlja s radom te najavio prigodni rad o biskupu Strossmayeru povodom 200. obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti koje će biti obilježene sljedeće godine. A. Banović