Cjelonoćno bdijenje u Vinkovcima

VINKOVCI (TU) – U vinkovačkoj župi Presvetoga Srca Isusova na inicijativu župnika Mateja Glavice uoči svetkovine Svih Svetih organizirano je cjelonoćno bdijenje s klanjanjem pred Presvetim. Pobožnost je započela svetom misom uočnicom u 18.30, nakon koje je izloženo Presveto. Molitvom i pjesmom okupljeni su vjernici slavili Boga u polumraku crkve.

Tijekom noći, uz domaćega župnika i čitače Božje riječi, pobožnost je predvodila molitvena inicijativa za Grad Vinkovce, Udruga ‘Betlehem’ i Zbor ‘Ruah’ studenata KBF-a iz Đakova. Veliki broj vjernika tijekom večeri i noći pristupio je ispovijedi za koju su cijelo vrijeme imali priliku. Središnji i vremenski najdulji dio klanjanja bilo je čitanje životopisa brojnih svetaca Crkve, budući da je cijela inicijativa nosila naziv ‘Noć svetih’. Pobožnost je potrajala bez prestanka do 8 sati ujutro 1. studenoga, kada je uslijedio završni blagoslov, a ukupno joj se odazvalo oko 350 vjernika.

Misna bdijenja u ovoj svetoj noći odnedavno se upriličuju u nekim župama kao protuteža “Halloweenu”, pod zajedničkim nazivom „Holywin – svetost pobjeđuje“. U ovoj vinkovačkoj župi ova je pobožnost organizirana prvi put, na veliko zadovoljstvo svih koji su joj pristupili. Slavlje svetkovine Svih svetih u župi nastavljeno je misnim slavljima. Darko Posarić