Božićni koncert u Donjem gradu

OSIJEK (TU) – Župna crkva Preslavnog Imena Marijina u Donjem gradu bila je premala da primi sve one koji su željeli 4. siječnja navečer poslušati 20. po redu božićni koncert Župnog mješovitog zbora i Zbora mladih. I ne samo to, kada su na prostor ispred oltara na samome kraju koncerta stali članovi obaju zborova koji nose naziv Preslavnog Imena Marijina ili skraćeno PIM kako bi otpjevali “Svim na zemlji” nije bilo dovoljno mjesta za sve njih.

Iako je riječ o dva župna zbora koji djeluju na amaterskoj osnovi, superiornost njihove izvedbe, uvježbanost i pjevački entuzijazam koji dijele sa svojim karizmatičnim zborovođom Jurom Smajićem čini ih vrhunskim zborskim ansamblom, sposobnim za izvedbu i najzahtijevnijih kompozicija. Ispred zbora su kao solisti nastupili Marta Prpić (sopran), Zvonimir Mrčela (tenor) i Kristijan Wölfl (bariton). Kao korepetitori zboraše su pratili i davali im intonaciju Tomislav Peran, Veronika Ravlić i Matej Šibalić. U publici je bio i pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić koji se poslije koncerta i obratio nazočnima.

Mogli smo čuti raznoliki repertoar koji je uključivao hrvatske pučke božićne pjesme u harmonizaciji Franje Dugana starijeg i Rudolfa Matza (“Rodio se Bog i Čovjek”, “Oj pastiri, vi ste štiri”), umjetničke skladbe hrvatskih autora Ivana pl. Zajca (“Offertorium pastorale”), Lovre Županovića (“Slava Bogu”) i Ćirila Metoda Juneka (dva dijela “Božićne mise”) sve do niza božićnih uspješnica i duhovnih pjesama iz cijelog svijeta. Kako smo saznali od zborovođe Smajića koji vodi ovaj zbor već desetak godina, jedine dvije skladbe koje su sastavni dio svakog božićnog koncerta, a tako je bilo i ovaj puta, su “Tiha noć” i “Radost svem svijetu” (Händel). Bilo je iznimno zanimljivo poslušati skladbu na hebrejskom jeziku “Ve adthdor vador” Dana Forresta koja sadrži stihove iz 100. psalma. Čuli smo i sjajno otpjevanu ukrajinsku pjesmu “Ščedrik” te “Gloriju” iz “Misse Kenya”. Donjogradskom župniku preč. Ivanu Juriću mogli smo samo čestitati na majstorima pjevačima iz njegove župe. D. Celing/Glas Slavonije/Foto: Facebook Župa Preslavnoga Imena Marijina