Blagoslov adventskih vijenaca i paljenje prve svijeće u Slavonskom Brodu, Donjem Miholjcu i Đakovu

Slavonski Brod – Blagoslovom adventskog vijenca i paljenjem prve adventske svijeće na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom je Brodu u subotu 30. studenoga svečano otvorena kulturna manifestacija Advent iz davnina. Uz prigodnu molitvu adventski vijenac blagoslovio je vlč. Andrija Djaković, župnik brodske župe Bezgrješnog Srca Marijina – Budainka. Naglasivši kako je adventski vijenac znak pobjede novoga života, a adventska svijeća označava Krista koji je svjetlo svijeta, poručio je da nas ona treba podsjećati da smo i sami svjetlo jedni drugima.

Prigodnim pjesmama događaj je uveličao zbog župe Bezgrješnog Srca Marijina predvođen. s Ankicom Tomas i djeca srednje skupine Folklornog ansambla Brod sa svojom voditeljicom Valentinom Miletić. Uz brojne Brođane događaju je nazočio i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara. Bogati kulturno-glazbeni program trajat će do 29. prosinca, a tematski je većinski posvećen Ivani Brlić Mažuranić i njezinim bajkama.

Donji Miholjac – Ispred župnog pastoralnog centra „Ivan Vajda“ u Donjem Miholjcu 30. studenoga upaljena je prva svijeća na adventskom vijencu. Uvodnu molitvu predvodio je vlč. Luka Ivković, župni vikar, a molitvu su pjesmom pratila djeca donjomiholjačkog dječjeg vrtića „Pinokio“ i župni dječji zbor „Mir“, predvođen s. Kristijanom Kolić. Prisutni vjernici uputili su se zatim u crkvu sv. Mihaela, arkanđela na Službu riječi koju je predvodio župnik Josip Antolović.

Uslijedio je koncert petrijevačke ženske vokalne skupine „Mursella“, koja je izvela desetak prigodnih pjesama na hrvatskom i engleskom jeziku. Nakon koncerta pubilci je ponuđen topli čaj ispred crkve. Ovim događajem započela je manifestacija Advent u Donjem Miholjcu čiji je glavni organizator Grad Donji Miholjac.

Đakovo – Prvu adventsku svijeću na velikom adventskom vijencu postavljenom na središnjem đakovačkom trgu J. J. Strossmayera u subotu je u sklopu prigodnog programa „Blistaj, blistaj zvijezdo mala“ simbolično upalio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

U nazočnosti brojnih sugrađana, vijenac je blagoslovio župnik đakovačke župe Svih svetih Tomislav Ćorluka, koji je okupljenima kratko protumačio naviješten evanđeoski odlomak. Prigodne molitve čitali su članovi Frame Đakovo, a adventskim pjesmama program je obogatio Mješoviti katedralni zbor.

B. Lukačević / S. Devčić / Grad Đakovo