Blagdan sv. Bartola

BARTOLOVCI/NOVI MIKANOVCI – Blagdan sv. Bartola svečano je proslavljen u petak, 24. kolovoza u Bartolovcima i Novim Mikanovcima.

Bartolovci

Blagdan sv. Bartola proslavljen je po prvi puta u novoj filijalnoj crkvi posvećenoj sv. Ivanu Pavlu II. u Bartolovcima – župa Slobodnica, a sudjelovali su mnogobrojni vjernici, kako domaći tako i hodočasnici iz okolnih župa. Jutarnje misno slavlje predvodio je župnik Pero Stanić, a svečanu misu u 11 sati umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije Anto Pavlović.

Ocrtavajući život i djelo sv. Bartola, jednog od dvanaestorice Isusovih učenika, vlč. Pavlović u homiliji je tumačio na koje je sve načine sv. Bartol, svjedok prvog Isusova čuda u Kani Galilejskoj, odgovarao na izazove svoga vremena. Njegova revnost nije poznavala granice, te su mu polje djelovanja bile sve zemlje Sredozemnoga i Kaspijskoga mora. „Kako je svojim propovijedanjem obratio mnoge na kršćansku vjeru, na sebe je navukao mržnju poganskih svećenika, koji su narod pobunili protiv njega, te ga mučili na najokrutniji način; živa su ga ogulili skinuvši mu kožu od tijela, a onda odsjekli glavu. Njemu se vjernici utječu u raznim bolestima, osobito kod grčeva raznih vrsta, kožnih i živčanih bolesti, a kao zaštitnika zazivaju ga zanatlije, koji se bave izradom predmeta od kože, kožari seljaci, ali i seljaci pastiri”, rekao je među ostalim propovjednik.

Posvjestio je kako nam sveci nisu dani da im se divimo, još manje da im plješćemo, nego da od njih učimo kako nasljedovati Isusa u svakodnevnom životu, a od sv. Bartola možemo učiti kako biti iskren, čestit, pošten, prijatelj s Isusom. Upozorivši da čovjek ne može biti sretan bez Boga, vlč. Pavlović poručio je da smo kao kršćani pozvani prihvatiti osobu Isusa Krista ne samo da nam On bude svjetlo i putokaz u životu, nego da mi sami poput sv. Bartola pomognemo drugima da dođu do toga svjetla i smisla života,  kako bi svi zajedno dali novi „okus” sadašnjem vremenu, kao što je to dao Bartol svome vremenu.

Slika sv. Bartola, koja je do sada bila u kapeli na mjesnom groblju, premještena je u novu crkvu gdje će od sada biti stalno izložena na štovanje. B. Lukačević

Novi Mikanovci

U Novim Mikanovcima i drevnoj crkvi sv. Bartola bilo je posebno svečano jer je tamošnja filijalna zajednica vjernika proslavila svog nebeskog zaštitnika. Večer prije proslave vjernici su sudjelovali na duhovnoj pripravi – misnom slavlju i euharistijskom klanjanju koje je predvodio domaći župnik Ante Šiško.

Na sam blagdan slavljene su dvije mise. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Đuro Blumenšajn, župnik u Rokovcima i Andrijaševcima. Biranim i nadahnutim riječima vlč. Đuro progovorio je brojnim vjernicima o sv. Bartolu, Isusovu učeniku, istaknuvši dimenziju njegova apostolskog poslanja i mučeništva te potrebu kršćanskog svjedočanstva u vremenu u kojem živimo. Nakon mise vjernici su iskazali štovanje svome zaštitniku cjelivanjem njegovih relikvija koje se čuvaju u župnoj kući u Vođincima. Marijan Ćuk