Blagdan Male Gospe u Ilači

ILAČA (TU) – Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna svečano je proslavljen u svetištu Gospe Ilačke. U ovom poznatom svetištu, u srijemskom dijelu Đakovačko-osječke nadbiskupije i ove godine okupilo se mnoštvo vjernika. Hodočasnici su imali priliku za sakrament ispovijedi, a prije svakoga misnog slavlja molila se krunica.

Središnje misno slavlje predvodio je domaći župnik i upravitelj svetišta, vlč. Ivan Đakovac, a bilo je u znaku molitve i blagoslova za učenike i profesore povodom početka nove školske godine.

Svi učenici i učitelji, na čelu s ravnateljem škole u Ilači, u svetište su došli u procesiji. Na početku propovijedi župnik je pročitao poruku nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju, uz početak nove školske i katehetske godine. Potom je naglasio kako škola i obitelj moraju biti mjesta na kojima započinje odgoj djeteta. To su mjesta gdje se djeci usađuju vrijednosti kako bi bili sposobni za život i sve prepreke koje ih očekuju. Župnik je ukazao i na problem nataliteta, jer mnoge škole svake godine imaju sve manje učenika, a neke se i zatvaraju, te je izrazio zadovoljstvo što se u Ilači ipak bilježi porast nataliteta.

Na samom kraju vlč. Đakovac je zahvalio hodočasnicima što vjerno i odano svake godine hodočaste Gospi Ilačkoj te ih pozvao da dođu i sljedeće godine, kada Svetište na Vodici slavi jubilej – 150 godina postojanja. Marija Dević/Jasmin Budinski