Blagdan Gospe Lurdske u Srijemskoj Mitrovici

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Župa Svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici i ove je godine svečano proslavila spomen Blažene Djevice Marije – Gospe Lurdske. Duhovni program započeo je u nedjelju, 2. veljače, kada je započela devetnica. Tijekom svih devet dana, prije euharistijskog slavlja, okupljeni puk molio je krunicu, litanije i molitve na čast Gospi Lurdskoj. Euharistijska slavlja kroz dane devetnice predvodili su mons. Eduard Španović, domaći župnik, te vlč. Ivica Zrno, župnik Župe Svete Ane u Laćarku. Svaka od večeri devetnice bila je obilježena prigodnom homilijom, kroz koju se pružala veoma jasna poruka o važnosti Blažene Djevice Marije za vjernički život. O svemu nam upravo lurdski događaj može biti jakim znakom i svjedočanstvom.

„U vremenu kada je čovjek odlučio da na mjesto Boga stavi znanost i znanstvena istraživanja, na jedan veoma loš način, tj. pokušati izbaciti Boga iz svih dijelova svoga života, u vremenu kada je bio pokušaj da se sve protumači znanstvenim pokusima, Bog nam šalje lurdsko čudo, kako bi nas podsjetio da je bez Njega čovjek zapravo izgubljen. Bog ne odbacuje čovjeka, ne mrzi ga zbog njegove naravi, ali u isto vrijeme i čovjek mora biti dovoljno mudar da Bogu ne okreće leđa. Lurdsko čudo nam šalje jasnu poruku, da smo Boga veoma potrebni i da smo bez Njega ograničeni na vlastite snage koje ćemo prije ili kasnije iscrpiti. A što tada? Lurdsko čudo nas poziva na trajni život s Bogom“, čulo se u jednoj od homilijskih poruka.

U utorak 11. veljače 2020., na sam dan Gospe Lurdske, slavljeno je u katedrali Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici, svečano euharistijsko slavlje, koje je predvodio vlč. Ivica Zrno, u zajedništvu s mons. Eduardom Španovićem. Podsjećajući na važnost i veličinu Marijine uloge, vlč. Zrno je pozvao sve okupljene da se životom i djelovanjem u današnjem svijetu ugledaju u dragi nam nebeski lik.

„Nju nazivamo, između svega, Zdravlje bolesnih. To je veoma znakoviti naziv. U našoj okolini ima puno onih koje je pohodio križ samoće, osamljenosti, bolesti u raznim oblicima. Ako bismo, slijedeći svoj vjernički poziv, bili tu jedni za druge, ne bismo izliječili bolest, niti je maknuli iz nečijeg života, ali bismo uvelike olakšali životnu situaciju tih ljudi. Bili bismo upravo tim ljudima, koji se nalaze u teškoj situaciji Veronika koja briše znoj i suze, Šimun koji pomaže nositi križ. I to nas poučava današnji dan“, poručio je vlč. Zrno.

 Na kraju euharistijskog slavlja, kojem je nazočio veliki broj župljana, okupljeni vjernici pošli su pred kip Gospe Lurdske te molitvom i pjesmom: Sred te se pećine Marija javi, iskazali čast dragoj nebeskoj Majci. Ivica Zrno