Biskup Jure Bogdan na proslavi Dana kapelanije Sveti Sebastijan u Đakovu

ĐAKOVO (TU) – U ponedjeljak 20. siječnja vojni ordinarij Jure Bogdan pastoralno je pohodio đakovačku vojarnu 3. gardijske brigade Kune radi proslave Dana vojne kapelanije Sveti Sebastijan. Velik broj djelatnika svih postrojbi smještenih u vojarni sudjelovalo je na euharistijskome slavlju koje je biskup predvodio u kapelici vojarne. U koncelebraciji bili su vojni kapelan domaćin i dekan Vladislav Mandura te drugi vojni i policijski kapelani i svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

Biskup Bogdan je u homiliji govorio je o ranokršćanskom mučeniku sv. Sebastijanu, vojniku i časniku Rimske vojske, ujedno vojniku i časniku Kristovu. Vjeru u Krista potvrdio je mučeničkom smrću, a njegov kult osobito je bio proširen u ranokršćanskoj Crkvi.

„Crkva je neprestano progonjenja“, istaknuo je biskup. Pritom je spomenuo podatke o mučenicima Katoličke Crkve za 2019. godinu. Između toliko različitih svjetonazora koji nam se nude, dužni smo više se pokoravati Bogu nego ljudima. Na završetku, mons. Bogdan pitao se jesu li kršćani mučenici – gubitnici. Zaključio je da, kada ne bi bilo milosti vjere i Kristova otkupiteljskog djela za vječni život, mučenici bi zaista bili na strani poraženih. Očima vjere mi vidimo da su oni pobjednici koji su stekli vijenac vječnog života. Biskup je potaknuo okupljene da budu čvrsti, časni (grč. sebastos) i ostanu vjerni Isusovu nauku. Vojni ordinarijat