Slavlje prvih zavjeta

ASIZ (TU) – U bazilici Sv. Franje u Asizu u petak 24. kolovoza šesnaestorica novaka franjevaca konventualaca iz nekoliko europskih provincija zavjetovalo se da će živjeti Evanđelje Isusa Krista po uzoru na svetoga Franju. Među kandidatima zavjete je položio i član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Franjo Čolakovac, rodom iz Gradišta kod Županje. 
Svečanu misu predvodio je general Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca uz koncelebraciju brojne braće provincijala, kustosa i delegata koji su sudjelovali na 201. Izvanrednom generalnom kapitulu Reda kojemu je ta misa i obred zavjetovanja novaka ujedno bio i vrhunac. Obredu polaganja zavjeta, uz sudionike Izvanrednog kapitula Reda provincijala fra Josipa Blaževića i generalnog asistenta Reda fra Miljenka Hontića, prisustvovali su i roditelji fra Franje te magistar bogoslova fra Stjepan Brčina, član asiškoga samostana fra Zlatko Vlahek i gvardijan samostana sv. Antuna u Vinkovcima fra Željko Klarić. 

Nakon navještaja Evanđelja, pristupilo se obredu redovničkoga zavjetovanja pojedinačnim prozivanjem novozavjetovanika, koji su, pred okupljenom zajednicom, izrekli svoje: „Evo me!” – čime su prigrlili život nasljedovanja svetoga Franje u poslušnosti, siromaštvu, i čistoći. Poslije prozivke, uslijedila je propovijed generala Tasce, u kojoj je ohrabrio mladu braću da ustraju u svojim redovničkim idealima, a po završetku propovjedi svaki je kandidat, stavivši svoje ruke u ruke ministra generala, izrekao obrazac zavjetovanja.

Kandidatima je potom predano Pravilo Reda sv. Franje i nove Ustanove Reda, izglasane na Izvanrednom kapitulu koji se održavao od 24. srpnja do 26. kolovoza u Nemiju kraj Rima. IKA