Najave

Event Information:

 • Pet
  08.
  svi
  2020.

  Dani čašćenja Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

  SLAVONSKI BROD (TU) - Iz župe i svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, uoči nadolazećega svibanjskoga „osmoga“, kao hodočasničkoga dana nebeskoj Majci u tom prošteništu, budući smo još u okolnostima pandemije, župljani i vjernici grada, kao i svi hodočasnici, pozvani su svoj pohod Gospi Brze Pomoći planirati – prilagođeno sadašnjem stanju i mjerama zaštite, te mogućnostima pastoralnoga služenja – u jednom od dana trodnevnice – u utorak, srijedu ili četvrtak, 5., 6. i 7. svibnja, ili na sam dan „osmoga“ ako nikako drugačije ne mogu ili pak u subotu nakon „osmoga“.

  Predloženo je, još konkretnije, da dani trodnevnice budu hodočasnički za domaće vjernike, a sam „osmi“ i subota nakon njega za vjernike iz drugih župa i okolice. To napose vrijedi za ispovijedanje, koje je većini uskrsno.

  Sv. mise s pobožnostima se u trodnevnici slave u pastoralnom centru i, sukladno potrebama, uz ozvučenje vani u dvorištu: u 8,30 h, u 10,30 h, u 18,30 h i u 20 h. Prilika za ispovijed je  od 8 do 11 h i od 17,30 do 20 h. Gospina crkva je otvorena za osobnu pobožnost.

  Na sam „osmi“, u petak, 8. svibnja sv. mise s pobožnostima se u svetištu slave u 6,30 h u crkvi, a sve ostale dnevne vani ili u centru, ovisno o vremenskim prilikama  u 8,30 h, zatim u 10,30 h, u 12 h, popodne u 17 h i večernje u 18,30 h i u 20 h. Mogućnost za ispovijed bit će od 6 do 12,30 h i od 16 do 20 h. Predsjedatelji misa i ispovjednici ovoga „osmoga“ bit će brodski svećenici i okolni umirovljeni svećenici.

  U subotu, 9. svibnja mise s pobožnostima te prilikom za sakrament pomirenja biti će u pastoralnom centru i po potrebi uz ozvučenje vani u dvorištu u 8,30 h, zatim u 10,30 h i večernja u 18,30 h.

  Svi ovi dani će biti u znaku molitve Gospi Brze Pomoći, zazivane u litanijama „obranom od zaraznih bolesti i pošasti“, za prestanak bolesti COVID-a 19. Zato će za euharistijska slavlja na sam hodočasnički dan biti korišten posebni misni obrazac „u vrijeme pandemije“, odobren za ovo razdoblje od Kongregacije za bogoslužje i disciplinu sakramenta.