Najave

Event Information:

 • Uto
  07.
  svi
  2019.

  Znanstveni kolokvij „Franjevački muzej Vukovar. Povijest, kultura i identitet Vukovara kroz stoljeća“

  VUKOVAR (TU) - Franjevački samostan u Vukovaru u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnim centrom Vukovar i Gradskim muzejom Vukovar u prigodi otvaranja Franjevačkoga muzeja organiziraju znanstveni kolokvij „Franjevački muzej Vukovar. Povijest, kultura i identitet Vukovara kroz stoljeća“ koji će se održati 7. svibnja (utorak) 2019. godine, s početkom u 10 sati u Franjevačkom samostanu u Vukovaru (Vukovar, Samostanska 5).

  Od 10 do 10:20 predviđene su pozdravne riječi uzvanika; od 10:20 do 10:40 prigodno predavanje održat će Ruža Marić, prof. na temu „Uloga muzeja u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, s posebnim osvrtom na Franjevački muzej u Vukovaru“. Od 10:40 do 11 sati dr. sc. Dražen Živić i Vinko Živić govorit će o „Povijesnom i demografskom okviru razvoja Vukovara“.

  Nakon stanke, dr. sc. Vine Mihaljević govorit će od 11:30 do 11:50 od „Franjevcima u Vukovaru – čuvarima vjerskoga i nacionalnoga identiteta“, a nakon njega od  11:50 do 12:10 dr. sc. Mateo Žanić izlagat će na temu „Tragovi sjećanja u vukovarskoj materijalnoj baštini“. Nakon izlaganja predviđena je rasprava i domjenak.