Najave

Event Information:

 • Uto
  08
  svi
  2018

  Projekcija dokumentarnog filma „Gospa od Utočišta“

  ĐAKOVO (TU) – u Dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu (Petra Preradovića 17) u utorak 8. svibnja 2018. s početkom u 19.15 sati održati će se projekcija dokumentarnog filma „Gospa od Utočišta“ redatelja Srđana Segarića. Ulaz je slobodan.

  Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti toga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

  Na prošlogodišnjem osmom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova koji se održavao u marijanskom svetištu na Trsatu film "Gospa od Utočišta" osvojio je Grand-Prix Festivala za najbolji film, kao i nagradu za najbolju glazbu u filmu.