Svečana proslava sv. Florijana u osječkoj Župi Uzvišenja sv. Križa

OSIJEK (TU) –  Sveti Florijan, nebeski zaštitnik vatrogasaca, blagdanski je proslavljen 4. svibnja u retfalačkoj Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku večernjim euharistijskim slavljem održanim, po prvi put u povijesti župe, na prostoru ispred zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Retfala“, kraj svečeva kipa u Ulici Šandora Petefija. Misno je slavlje predvodio župnik Ivica Martić, a suslavio i propovijedao župni vikar Krešimir Iljazović, dok je župni zbor sudjelovao liturgijskim pjevanjem uz ravnanje Ivana Bošnjaka i orguljsku pratnju Antuna Ivankovića. Posebnost proslave bio je blagoslov nove cisterne, vozila i spomen-ploče zaslužnom vatrogascu Stjepanu Klariću.

Nakon molitve krunice, koju je, kao i svake večeri u crkvi, predmolio vatrogasac Adam Cabadaj sa suprugom Janjom te članovima župne Žive krunice, župnik Martić je uveo u misno slavlje čestitajući vatrogascima njihov dan. „Pozvali ste nas da zajedno u vašemu prostoru gdje je kip sv. Florijana, vašeg zaštitnika, koji nas na osobit način svojim dobročinstvom povezuje – nas u vjeri, a vas u vašim zadacima koje od vas očekuju građani Osijeka. Ono što resi svece, pa i sv. Florijana je briga za druge, a tu se zapravo očituje ljubav. Krist je kazao kako postoje samo dvije bitne stvari da bude lakše živjeti i da nam uvijek budu u mislima; to su ljubav prema Bogu i ljubav prema drugima! Da bi bilo više ljubavi među nama, potrebno je da više vjerujemo u samu Božju ljubav koja nas je stvorila i koja oblikuje srce čovječje i poziva ga na iskorak kakav je napravio sve. Florijan, a to je iskorak svetosti. Neću živjeti običan život, želim da drugi vide da sam od Boga ljubljen i da se ta ljubav prelijeva u brigu za druge.“

U propovijedi je vlč. Iljazović razmatrao o djelima koja zrcale kršćansku vjeru, kazavši: „Vjera svakoga od nas prava je, istinska, ukoliko se vidi i djelima. Već prva Crkva naglašava, čitamo u Jakovljevoj poslanici, kako je vjera bez djela mrtva, nepostojeća. Jedino u odnosu s Bogom i našim bližnjima ta vjera je vidljiva, konkretna. Nije bezrazložno više duhovnih otaca naglašavalo upravo djela kao mjerodavna, a ne samo riječi. Molitva je naglašena kao temelj, nit vodilja, ali nije dostatna za vjernički život.“ Osvrnuo se na liturgijsko čitanje iz Djela apostolskih (Dj 8, 1b-8.) te govorio o Filipu, koji, osvjedočen i ojačan Stjepanovim svjedočanstvom, propovijeda Krista. „Ide javno, među svoje potencijalne progonitelje. Naviješta radosnu vijest, evanđelje. Slijedi Isusov primjer, poziv na nasljedovanje u vršenju volje Očeve. A koji je motiv nasljedovanja? Samo ljubav. Ljubav prema Bogu i bližnjima i današnjeg je sveca, sv. Florijana, dovela do palme mučeništva“, rekao je propovjednik te potaknuo: „I danas nam ovaj blagdan može biti poput ispita savjesti. Možemo se pitati hranimo li se mi na stolu Tijela i krvi Kristove i na stolu Riječi? Predajem li se i gledam li u tu Kristovu ljubav kako bih ju i sam nasljedovao?“

Euharistijskoj proslavi Dana vatrogasaca pribivali su u svečanim odorama vatrogasci i vatrogaskinje DVD-a Retfala, njihov zapovjednik Stjepan Jurman, predsjednik Dragan Košćak, mladež i djeca sa svojim voditeljima, retfalački župljani i redovnice družbe Sestre naše Gospe. Na kraju mise župnik Martić je čestitao vatrogascima njihov dan i blagoslovio novu vatrogasnu auto-cisternu i manje teretno vozilo, kao i spomen-ploču postavljenu u predvorju zgrade DVD-a „u znak zahvalnosti predsjedniku Stjepanu Klariću (preminulom u 82. godini života 7. siječnja 2022.) za veliki doprinos u izgradnji Vatrogasnog doma“.

Spomen-ploču je otkrila Klarićeva supruga Ankica u pratnji kćeri Elvire, nakon prigodne riječi predsjednika Košćaka koji je kazao kako je Klarić djelovao duže od 60 godina u vatrogastvu. Mnogi su se prisjetili njegove suradnje sa župom (organizirao je i sudjelovao u vatrogasnim počasnim stražama kod križa na Retfalačkom groblju, u tradicionalnoj straži uz ‘Božji grob’ u crkvi na Veliku subotu te s vatrogascima sudjelovao na svečanim misnim slavljima).

DVD Retfala djeluje 132 godine u Osijeku, a sjedište ima na području župe s kojom dobro surađuje. Nevenka Špoljarić