Obiteljski četvrtak: Kako biti odvažan u važnim životnim odlukama?

OSIJEK (TU) – Listopadski Obiteljski četvrtak na temu „Kako biti odvažan u važnim životnim odlukama“ predstavila je stručna suradnica Savjetovališta u Osijeku Lea Buljević, psiholog i psihoterapeut. Webinar je održan u sklopu III. ciklusa Obiteljskih četvrtaka 2021/2022., putem Zoom platforme, a organizatori su: Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ i Povjerenstvo za brak i obitelj osječkih dekanata.

Izlagačica je najavila kako će o temi govoriti iz perspektive psihološke znanosti, koja proučava misaone procese čovjeka, a među njima i donošenje odluka. U okviru psiholoških aspekata odlučivanja ističe se utjecaj percepcije i osobnosti, koji mogu i ometati odabir optimalnog rješenja bez svjesnosti donositelja odluke. Uz donošenje odluka povezano je i žaljenje, prouzrokovano gubitkom, nedostatkom, ograničenjem ili pogreškom.

Među odlukama koje donosimo ističu se one važne životne odluke, kao što su: karijera, edukacija, obitelj, financije, međuljudski odnosi, selidba, samouništenje, razvoj vlastitih potencijala. Ponekad možemo učiti i iz primjera i iskustva drugih ljudi, istaknula je Buljević. Većina ljudi na donošenje odluka više gleda kao pozitivno iskustvo, jer  negativne emocije brže blijede. Na proces odlučivanja utječu i osobine ličnosti, kao što su: ekstraverzija, savjesnost, ugodnost, neuroticizam ili otvorenost prema iskustvu. O odlukama se može razmišljati kroz prizmu investicija u koje su uključene kategorije poput: uloženog vremena, energije, novca i sl.

Govoreći o stilu odlučivanja, predavačica je navela kako se stil definira kao naučeni obrazac reakcije pojedinca kada je suočen sa situacijom odlučivanja, zasnovan na navikama. Postoji 5 stilova odlučivanja: racionalni, intuitivni, ovisni, izbjegavajući, spontani  koji su povezani sa stilom privrženosti svake osobe (koja se stječe u ranom djetinjstvu kroz interakciju majke i dojenčeta). Govorila je i o utjecaju i povezanosti percepcije i nesvjesnih procesa na donošenje odluka, autentičnosti, asertivnosti i strahu, utjecaju okoline, strahu od uspjeha, te na koji način biti drugačiji i biti svoj. Na donošenje odluka mogu utjecati i psihičke poteškoće, te se tako kod depresivnih osoba povećavaju negativna uvjerenja i smanjuje kreativnost, a kod anksioznosti se pojavljuje sklonost pretjeranom razmišljanju i preplavljenosti nervozom.

Donošenje odluka povezano je i sa lokusom kontrole koji može biti interni – kod takvih pojedinaca je prisutno uvjerenje kako su događaji direktna posljedica njihovih radnji, a eksterni uključuje vjerovanje da su važni životnih događaji splet izvanjskih okolnosti. Buljević je naglasila i kako je kod svakog donošenja odluke prisutan i određeni rizik. Kako bi bolje donosili odluke potrebno je uzeti dovoljno vremena, razmisliti o mogućim ishodima i vizualizirati ih, razmisliti kako ta odluka utječe na tog pojedinca. Uz navedeno, potrebno je razmisliti na koji način odluka predstavlja svakog osobno, a s time u vezi je i usmjerenost na ideju kakav čovjek netko želi postati i kako će ga pojedine odluke usmjeriti, jer one mogu biti put do autentičnosti.

Nakon održanog predavanja sudionici su se aktivno uključili u dijalog s psihologinjom Buljević te joj postavljali mnoga pitanja o temi odlučivanja. Predavačica je dobila izvrsne recenzije sudionika, kao i organizatori Obiteljskih četvrtaka. Na webinaru je sudjelovalo oko stotinjak osoba. Suzana Matošević