Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2022.

OSIJEK (TU) – Ekumenska koordinacija Osječke regije i ove je godine Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, koja će se održat od 18. do 25. siječnja 2022. pod geslom „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“ (Mt 2, 1–12), zbog pandemijske situacije organizirala na malo drugačiji način.

Preporuča se da sve Crkve i crkvene zajednice mole svaki dan tijekom osmine u svojim prostorima po pripremljenom molitvenom priručniku za ovu godinu. Na poseban način neka se zajednica okupi i moli na dan kada je predviđena u rasporedu. Dakle, molitveni susreti će se održavati prema navedenom rasporedu samo unutar pojedine zajednice uz pridržavanje epidemioloških mjera.

 

  • Utorak, 18. siječnja 2022. u 17 sati – Reformirana crkva (Š. Petefija 76, Retfala).
  • Četvrtak, 20. siječnja 2022. u 19 sati – Katolička Crkva, Župa sv. Ćirila i Metoda (Martina Divalta 71).
  • Petak, 21. siječnja 2022. u 19 sati – Katolička laička zajednica »MiR« (Vodenička 23, Donji grad).
  • Subota, 22. siječnja 2022. u 18 sati – Evangelička Crkva, (Lorenza Jägera 7, Gornji grad).
  • Nedjelja, 23. siječnja 2022. u 17 sati – središnje ekumensko molitveno slavlje – kapucinska crkva sv. Jakova (Kapucinska 41).
  • Ponedjeljak, 24. siječnja 2022. u 18 sati – Srpska Pravoslavna Crkva (J. J. Zmaja 25, Donji grad).

_____________________________________________________________________________

U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena je građa za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2022. Građu za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka.

Organizacijska posebnost je ovogodišnje pripreme molitvene građe, što zbog globalne pandemije u 2022. godini nije bilo moguće sastati se uživo nego se priprema materijala odvijala online-komunikacijom.

Bliskoistočni priređivači su za geslo izabrali temu iz Matejeva Evanđelja: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.“ (Mt 2, 1–12). Radi se o Matejevoj naraciji o tri mudraca koji se daju u potragu za novorođenim Kraljem, u čemu im pomaže njegova zvijezda koju slijede do Betlehema.

Kršćani Bliskog istoka osjećaju se osobito povezani s tim biblijskim mjestom, jer se ta zvijezda osobitog sjaja pojavila na istoku, dakle u kraju gdje i oni žive.

Zvijezda je važna jer dovodi ljude Kristu koji se utjelovio i pokazao nam se da bi njegovo svjetlo doprlo do svih nas. Mudraci su pratili zvijezdu do Betlehema. Ovogodišnje ekumensko bogoslužje poziva nas da se i mi danas, u potrazi za Kristom, pridružimo mudracima i pratimo sjaj te zvijezde, kako bismo našli zajedništvo s Kristom i međusobno. Zajedno mu donosimo darove svoga srca i molimo za vidljivo jedinstvo Crkve. Stremeći k cilju jedinstva koje će kao učinak imati i vjerodostojnije svjedočanstvo, obvezujemo se živjeti tako da naše zajedništvo bude autentično svjedočenje u čijem će svjetlu naši bližnji moći prepoznati i vidjeti Krista i njegovo spasenje, navodi u uvodu prof. dr. sc. Jure Zečević, pročelnik Katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Građu za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana donosimo u cijelosti u PDF formatu.

Molitvena-osmina-za-jedinstvo-kršćana-2022