„Marijansko pjevanje“ u Bošnjacima

BOŠNJACI (TU) – U novoposvećenoj župnoj crkvi sv. Martina, biskupa u Bošnjacima, u nedjelju 12. rujna održana je 14. Smotra pučkih marijanskih pjesama pod nazivom „K nebu leti, pjesmo moja“. Program je započeo poslije večernje svete mise nastupima pjevačkih skupina, a ove godine uz domaće „Baće“, „Snaše“, „Nene“ i djevojke iz KUD-a „Branimir“, pridružili su se gosti iz Rajeva Sela (ŽVS „Rajevčanke“), Kaniže (ŽPS „Posavke“ KUD-a „Posavac“), Slobodnice (ŽPS KUD-a „Šokica“) i Gradišta (Mješovita pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“).

Smotra je okupila zaljubljenike u pučko pjevanje s naglašenom marijanskom tematikom, a sve u čast Blaženoj Djevici Mariji koja se u Bošnjacima časti kao Draga Gospa Bošnjačka. Po završetku programa okupljene je pozdravio domaći župnik preč. Josip Filipović podsjetivši kako se smotra neprekidno održava od 2008. godine u organizaciji mjesnoga Kulturno-umjetničkog društva „Branimir“.  

Idejni začetnici tzv. „Marijanskog pjevanja“ članovi su Muške pjevačke skupine „Baće iz Bošnjaka“ koji su i ove godine tradicionalno otvorili smotru, a koja je završila zajedničkim pjevanjem pjesme „Do nebesa nek’ se ori“. Antun Lešić