Hodočašće o srebrnom jubileju beatifikacije kardinala Stepinca

MARIJA BISTRICA (TU) – Prigodom proslave dvadeset pete obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca nekoliko je župa Đakovačko-osječke nadbiskupije u subotu, 30. rujna 2023. hodočastilo u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Donosimo izvješće o hodočašću vjernika Župe Krista Kralja u Brodskom Varošu, a hodočastili su i vjernici đakovačke Župe Svih svetih, Župe sv. Petra apostola iz Petrijevaca te suradnici franjevačkog samostana i crkve Sv. Križa u osječkoj Tvrđi.

Župljani Župe Krista Kralja u Brodskom Varošu, njih 57, u Mariju Bistricu pošli su pod vodstvom župnika Božidara Nađa. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša kojemu je na početku misnoga slavlja apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua stavio na ramena palij kao znak službe metropolita, koji je ujedno i simbol posebnog zajedništva s vrhovnim poglavarom Katoličke crkve – papom. U koncelebraciji su bili brojni nad/biskupi, među kojima i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U svojoj prigodnoj homiliji nadbiskup Kutleša istaknuo je: „Blaženi Alojzije, čovjek poput nas, volio je život, poštovao je svačiji život, neovisno o nacionalnoj, ideološkoj, rasnoj ili klasnoj pripadnosti, ali je znao da vrijednost života nije vezana samo uz horizonte ove zemlje. Znao je: Bog je temelj života, po Njemu jesmo, On nas je stvorio i htio. Pa iz toga proizlazi nepovredivo dostojanstvo svakoga ljudskoga bića.“ Na kraju homilije nadbiskup je izrazio veliku zahvalnost Svetome Ocu na ukazanom povjerenju i pri tome dodao: „Kako bi izgledala naša povijest da Katolička crkva i naš narod nisu imali ovog velikog i svetog čovjeka? Upravo zato, zajedno s vama molim danas, utječući se zagovoru Majke Božje Bistričke, blaženog A. Stepinca  i svih svetaca i blaženika našeg hrvatskoga naroda, da mi u dio padne obilje Stepinčeva duha da nikada ne prečujem glas Krista – Dobroga Pastira, kako bih vam uvijek u svakoj prilici mogao biti poslužitelj milosti po Srcu Isusovu.“

Na kraju misnoga slavlja zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski zahvalio je svima na sudjelovanju u slavlju 25. obljetnice beatifikacije Alojzija Stepinca istaknuvši pri tome da je upravo blaženi Stepinac blaženik Zagrebačke nadbiskupije, ali i čitavog hrvatskog naroda što se i potvrđuje neprestanim traženjem Stepinčevih relikvija.

Nakon misnog slavlja i kratke stanke vjernici su imali priliku sudjelovati u pobožnosti križnog puta iznad samog svetišta tijekom koje su se čitala i razmatrala promišljanja blaženika.

„Radosna srca, ispunjena Božjim Milosrđem, uputili smo svoje molitve Bogu u zajedništvu s mnogobrojnim hodočasnicima iz svih krajeva, kao znak zahvalnosti za predivan dan i za dar našega blaženika Alojzija Stepinca, našeg uzora i vječnog zagovaratelja“, poručili su hodočasnici iz Brodskog Varoša. Anita Terzić/TU