Dijamantni bračni jubilej Mirka i Luce Svalina

SATNICA ĐAKOVAČKA (TU) – Svečano je bilo na Uskrsni ponedjeljak 6. travnja 2015. u župnoj crkvi sv. Roka u Satnici Đakovačkoj, gdje su tijekom svečanog misnog slavlja Mirko i Luca Svalina proslavili dijamantni bračni jubilej – 60 godina bračnog zajedništva. Slavlje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a u koncelebraciji je bio sin današnjih jubilaraca – mons. Fabijan Svalina te domaći župnik vlč. Šimo Domazet.

Čestitajući Uskrs, nadbiskup je pozdravio sve okupljene, a na poseban način jubilarce – Mirka i Lucu. “U vama vidimo sakrament, vidljivi znak trajne, postojane Božje ljubavi koju osjećamo i koja se na osobit način očituje u vašem životu. To što se kroz sve životne poteškoće ostali vjerni jedno drugome, trudili se snagom koja dolazi od Boga ljubiti jedno drugo, biti jedno za drugo, znak je Božje ljubavi do kraja”, rekao je nadbiskup Hranić na početku slavlja.

“Dragi naši jubilarci, želimo vam danas čestitati što ste 60 godina snagom vjere u Krista Gospodina u svakoj životnoj poteškoći u njemu tražili snagu, gledali u Krista Raspetoga i Uskrsloga koji vam je davao snagu da život gradite na čestitosti, poštenju, istinoljubivosti i da one temeljne ljudske vrijednosti posredujete i svojoj djeci. Nastojali ste da vjera bude ne samo nadahnuće vašeg odnosa, nego da bude ozračje čitavog života i odgoja djece. Kao biskup vam želim zato zahvaliti jer se u krilu vaše obitelji moglo roditi jedno svećeničko zvanje, vaš sin Fabijan. Neka vas dragi Bog obdari dobrim zdravljem, da i dalje možete biti podrška jedno drugome te i nadalje zajednički nosite terete, radosti i plodove vašega života”, poručio je jubilarcima nadbiskup Hraniću homiliji.

Jubilarci su potom obnovili svoje bračne zavjete, a župnik im je pročitao čestitku i apostolski blagoslov pape Franje.

Luca (r. Poljičak) rođena je 1935. u Gornjem Malovanu, a njezin suprug Mirko 1931. u Mrđebarama, selima kod Kupresa. Upoznali su se pred crkvom, poslije mise, a vjenčali se početkom veljače 1955. U potrazi za boljim životom ubrzo sele u Slavoniju, odnosno u Satnicu Đakovačku, gdje žive i danas, nakon 60 godina. Luca je bila domaćica, a Mirko radnik, poljoprivrednik. U braku im se rodilo četvero djece, prva je bila djevojčica koja je umrla nakon 3 mjeseca. Nakon toga 1957. rodio se Dragan, 1959. Karlo te 1971. Fabijan, danas svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije koji obnaša dužnost ravnatelja Hrvatskoga Caritasa i zamjenika generalnog tajnika HBK. Kako kažu, posebna su im radost njihovih petero unučadi i petero praunučadi.

“Bilo je svega, i lijepih i manje lijepih dana, i sirotinje i bijede i boljih dana, ali zajedno nas je držala naša vjera i naša djeca. Borili smo se za našu djecu, radili, i Bog nam je dao da je sve uspjelo onako kako smo željeli; imamo dobre sinove, snahe, unučad, praunučad”, kazuje Luca. Na pitanje što bi poručila parovima koji tek kreću u brak, Luca govori: “Strpljenja, strpljenja, strpljenja i puno razumijevanja.” A. Banović