Aljmašku bratovštinu Cenacolo pohodio NK Osijek

ALJMAŠ (TU)  – U aljmaškoj Cenacolovoj bratovštini Gospa od utočišta čiji je duhovnik retfalački župnik Ivan Jurić dogodio se, u četvrtak, 16. studenoga 2023., zanimljiv, nesvakidašnji hodočasnički pohod momčadi Nogometnog kluba Osijek i brojnog izaslanstva Bijelo-plavih. Tijekom susreta “zvijezde” su bili skromni, radišni momci u Zajednici sa svojim životnim ispovijestima i najvažnije od svega u središtu Bog koji je sabrao veliku ekipu duhovnog zajedništva tijekom duhovne obnove. Radostan događaj otvoren je srdačnošću i duhovnim nagovorom duhovnika Jurića te nastavljen svjedočenjem mladića o povratku iz “tame u svjetlost”, a sportaši i pratnja, njih osamdesetak, upoznali su način života u Zajednici koja živi od Providnosti, molitve i rada.

“Čovjek je trodimenzionalan: ima tijelo, psihu i duh. Bitno je zdravlje svih triju sastavnica. Postoje zablude u pogledu da su ovisnici kao psihički bolesne osobe, međutim u ovisnika je bolesna duša i ranjen karakter; čovjek u nutrini ne zna izabrati dobro u odnosu na zlo. Molitvom i vraćanjem izvorištu u Bogu, u zajedništvu potpore obitelji, ovisnik se vraća u život. Suvremeni čovjek izložen je opasnostima, rizicima obolijevanja duše i koliko duh bude zdraviji, čovjek će postići bolje rezultate u životu, ostvarenjima sebe pa i na sportskom terenu. I važna je tjelesna aktivnost (momci rade na gospodarstvu i obrađuju zemlju) u kojoj se ostvaruje ona izreka ‘u zdravom tijelu, zdrav duh’… U procesu ozdravljenja važan je ekipni rad u kojemu neizostavnu ulogu ima ‘anđeo čuvar’ koji dodaje “loptu” jer cijeli život se sastoji od ‘dodavanja lopte’. Nitko nije igrač za sebe i svrha sam sebi na životnom terenu.”

Duhovnik Jurić zahvalan je za hodočasnički posjet Bijelo-plavih jer su svjedočenja i druženje sportaši duboko proživjeli te su prisućem učinili veliko djelo podrške Cenacolovoj zajednici, ne samo u Aljmašu, već u Hrvatskoj. Cenacolo su Bijelo-plavi posebno pozdravili i darovali momcima dresove kluba, nogometne lopte za rekreaciju, duhovnika-trenera počastili trenirkom te uručili potrepštine za svakodnevni život.

Pohod je zabilježio i NK Osijek na svojim službenim medijskim stranicama izvješćujući da je „brojna delegacija Bijelo-plavih, uključujući i momčad, posjetila zajednicu mladih u Aljmašu – nogometaši, stručni stožer, menadžment i uprava Nogometnog kluba Osijek“. Upoznali su Zajednicu Cenacolo u Aljmašu, najnoviju bratovštinu u Hrvatskoj, osnovanu 2019. godine, i smještenu uz Svetište Gospe od utočišta. „Osim što je mjesto u kojem se mladi koji iza sebe imaju probleme s ovisnošću sada pripremaju za novi život, ova kuća ugošćuje i skupine hodočasnika koji se dolaze upoznati s duhovnošću i stilom života u Cenacolu. Zajednicu je, inače, na međunarodnoj razini pokrenula časna sestra Elvira Petrozzi (poznata kao Majka Elvira) kao mirno i organizirano utočište prihvata, ljubavi, vjere i služenja životu. Postalo je tijekom godina izvor nade za mnoge koji su svojedobno krenuli nekim krivim putem očaja i ovisnosti, odbačeni na marginu društva, da bi potom krenuli u životnu rehabilitaciju. Trenutno postoji 71 bratovština u 20 zemalja svijeta, gotovo na svim kontinentima u kojima je okupljeno oko tisuću mladih ljudi različitih vjeroispovijesti. Bijelo-plavi su od svojih domaćina u Aljmašu, njih petnaestak, imali priliku čuti njihove priče te upoznati se u s aktivnostima koje imaju u Cenacolu. Duhovnik im je vlč. Ivan Jurić, župnik Župe Uzvišenja Svetog križa u Retfali, a nedavno (u listopadu) nam je blagoslovio i Opus Arenu (na području retfalačke župe). Korisnicima Zajednice NK Osijek donirao je potrepštine za svakodnevni život i sportsku opremu, što će im svakako dobro doći u njihovoj svakodnevici“, izvijestio je NK Osijek. Nevenka Špoljarić/Foto: NK Osijek