Župni dopisnik Mirko Knežević proglašen počasnim građaninom

PUNITOVCI (TU) – Mirko Knežević iz Josipovca Punitovačkog, najstariji župni dopisnik Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije (1943.), a inače učitelj u mirovini, svečano je 25. kolovoza na folklornoj manifestaciji „Slovaci do Drlaku“ u Josipovcu Punitovačkom proglašen počasnim građaninom Općine Punitovci.  

Odluka o njegovu proglašenju počasnim građaninom donesena je jednoglasno na sjednici  Općinskog vijeća Općine Punitovci, na inicijativu načelnice Općine Jasne Matković, koja mu je i uručila Plaketu počasnog građanina. U obrazloženju predsjednica josipovačke Matice slovačke Rozalija Kukučka rekla je kako je ovo proglašenje priznanje M. Kneževiću za 50 godina nesebičnog rada i zalaganja u društvenom, kulturnom i javnom životu Općine Punitovci i široj zajednici. Ovom proglašenju prethodilo je i posebno priznanje i nagrada Općine Punitovci uručena M. Kneževiću 8. lipnja ove godine na Dan Općine Punitovci na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

„Mirko Knežević rođen je 12. veljače 1943. u Babinoj Gredi. Nakon završene učiteljske škole radio je u Vranovcima, a potom u Slavonskom Šamcu. Od 1. veljače 1968. dolazi u Josipovac Punitovački za ravnatelja škole. Na tom radnom mjestu je u dva navrata proveo 21 godinu, a nakon demokratskih promjena od 1993. do 2000. bio je i prvi načelnik Općine Punitovci. Radni vijek završava u svom pozivu učitelja i odlazi 2008. u mirovinu. Tijekom radnog vijeka isticao se kulturnim, javnim i društvenim aktivnostima, posebno u Josipovcu Punitovačkom, Đakovu i Općini Punitovci. 

Uz brojne aktivnosti, suradnju s lokalnim i mjesnim medijima te uređivanje Glasila Općine Punitovci Đeram, M. Knežević je i župni dopisnik Župe sv. Ladislava, kralja, Punitovci pri Tiskovnom uredu Đakovačko-osječke nadbiskupije od 2010.  godine. Čestitajući na imenovanju počasnim građaninom, župnik navedene župe dr. Đurica Pardon ističe: „Gosp. M. Knežević vrlo pomno fotografira i – što je još važnije – tekstom prati svaku fotografiju. Tekstovi koji nastaju iz njegova pera pokazuju vještinu primjećivanja onoga što je važno u životu naše župne zajednice. Koliko je važna služba župnog dopisnika svjesni smo tek kada vidimo i radujemo se objavljenim vijestima iz  naše župe, kada svoje lice vidimo na objavljenim fotografijama, kada se za našu župu čuje, kada drugi čitaju o nečemu što smo mi postigli. Odgovorna je to zadaća, koju M. Knežević, unatoč tome što je umirovljenik, s radošću još uvijek obavlja, te osim njega nitko do sada nije toliko pisao iz ove župe.“

Članci dopisnika M. Kneževića, osim na mrežnoj stranici Nadbiskupije đakovačko-osječke, objavljeni su i u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, Glasu Koncila te na mrežnim stranicama Informativne katoličke agencije. Vijesti koje piše svjedočanstvo su bogatog vjerskog života župne zajednice Punitovci.

Čestitamo našem župnom dopisniku Mirku Kneževiću na proglašenju počasnim građaninom, velikom trudu, revnosti i ustrajnosti! Tiskovni ured