Završetak godišnjeg hodočašća u svetištu Drage Gospe Ilačke

ILAČA (TU) – Na prvu subotu u listopadu, domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Ivan Đakovac predvodio je misu kojom je obilježen završetak godišnjeg hodočašća u marijansko svetište Gospe Ilačke.

Prisutvovao je veliki broj hodočasnika iz okolnih župa kao i iz drugih mjesta nadbiskupije: Drenja, Osijeka, Širokog polja, Đakova, Gorjana, Babine grede, Josipovca i Požege. Na početku mise, župnik Đakovac  uputio je i poseban pozdrav hodočasnicima iz okolice Pečuha iz Mađarske i onima iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Tolise, u Bosanskoj Posavini.

Osvrnuvši se na Marijino “da“ Bogu, preko anđela Gabrijela, župnik Đakovac je naglasio: „Želio bih da svi mi što smo došli tražiti zagovor i milost, budemo ljudi koji znaju iskreno Bogu reći “da”, poput Marije. ‘Da Bože, grešan sam; da Bože, često sam nepravedan; da Bože, nisam svaki puta na visini zadatka koji se od mene očekuje; da Bože, nisam dostojan često puta zvati se vjernikom i kršćaninom jer kršim brojne zapovijedi koje si stavio pred mene; da Bože, želim oprostiti i želim da mi se oprosti.’ Recimo Bogu “da” poput Marije i otvorimo se toj milosti. Dajmo da Blažena Djevica Marija, Kraljica svega stvorenoga, doista bude ona koja nas uči poniznosti, otvorenosti i iskrenom odnosu pred Bogom“, zaključio je župnik Đakovac.

Pozdravljajući sve vjernike na kraju mise, župnik je naglasio kako unatoč obilježavanju završetka godišnjeg hodočašća, Gospino svetište u Ilači i dalje ostaje otvoreno za sve hodočasnike i hodočasničke skupine dokle god vremenske prilike to budu dopuštale. Jasmin Budinski