Završen drugi ciklus biblijskih tribina

OSIJEK (TU) – „Koga tražiš? (Iv 20,15)“ bio je naslov posljednje biblijske tribine drugoga ciklusa na temu „Čovjek – biće dijaloga“ održane 4. lipnja u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek pod vodstvom dr. s. Silvane Fužinato, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“

Tijekom drugoga ciklusa, od listopada 2017. do lipnja 2018., sudionici tribina promišljali su o čovjeku kao biću dijaloga na temelju odnosa Adama i Eve, zatim o prekidu dijaloga i ubojstvu odnosa na primjeru Kajina i Abela te o procesu pomirenja i ponovne uspostave odnosa na primjeru Ezava i Jakova. U drugom dijelu ciklusa o dijalogu između Boga i čovjeka promišljalo se na temelju Ivanova evanđelja, pa je tako bilo govora o Isusovu susretu s prvim učenicima i Bogu koji prvi dolazi ususret čovjeku, želeći s njim stupiti u komunikaciju. Uslijedila su promišljanja o Isusovim susretima sa ženom Samarijankom, s uzetim i sa slijepcem od rođenja gdje su bili naglašeni učinci Božjeg dijaloga s čovjekom. Vrhunac Božjeg dijaloga s čovjekom dosegnut je u Isusovoj smrti koja daruje smisao Njegovoj cjelokupnoj egzistenciji. 

Promišljanje drugoga ciklusa zaključeno je promišljanjem o susretu Marije Magdalene s Uskrslim u kojemu evanđelist Ivan (20, 11-18) otkriva gdje i kako živjeti i svjedočiti iskustvo osobnog susreta i dijaloga s Bogom. Razlažući tekst s. Silvana naglasila je kako Magdalena nije žena grešnica kako ju neki nazivaju, identificirajući je s grešnicom iz Lukina sedmog poglavlja. „Radi se o nemogućoj identifikaciji – bilo zbog toga što Lukinoj grešnici ne znamo ni imena, bilo zbog toga što ne postoje drugi elementi na temelju kojih bismo ju mogli identificirati. Luka prikazuje Magdalenu kao ženu koju je Isus oslobodio od demonske sile. Riječ je dakle o preobraženoj ženi koja je iskusila otkupiteljsku snagu Isusova djelovanja i ostala s njim sve do smrti na križu“, pojasnila je predavačica.

Magdalena postaje žena preobražena putem traženja koji je započeo plačem nad samom sobom, a završio susretom i prepoznavanjem Gospodina te preuzimanjem odgovornosti navještaja Uskrsloga. „U Magdaleninu susretu s Uskrslim evanđelist prikazuje put od traženja do vjerovanja, od samoga sebe do odgovornosti za drugoga. Otkriveno je mjesto i način življenja i svjedočenja osobnog susreta, dijaloga i odnosa s Bogom, a ono se nalazi na putu prema braći i sestrama, na kojemu se u znaku križa spajaju dvije nedjeljive dimenzije čovjeka kao bića odnosa: odnos prema Bogu i odnos prema čovjeku“, zaključno je istaknula s. Silvana i zahvalila svim sudionicima tribina na njihovoj redovitosti, otvorenosti i srdačnosti.

Tribini je nazočio i predstojnik Instituta za novu evangelizaciju, mons. dr. Vladimir Dugalić. I on je uputio zahvalu sudionicima, ali prije svega dr. s. S. Fužinato, te je najavio i treći ciklus biblijskih tribina pod njezinim vodstvom, koji će započeti u listopadu 2018. M. Kuveždanin