Započeo novi dvogodišnji ciklus predavanja na Nadbiskupijskoj glazbenoj školi

ĐAKOVO (TU) – U subotu, 6. listopada 2018. godine, u prostorima KBF-a u Đakovu započeo je novi dvogodišnji ciklus predavanja na Nadbiskupijskoj glazbenoj školi za šestu generaciju polaznika. Nakon zajedničke molitve, voditelj Škole maestro Ivan Andrić pozdravio je nazočne, njih 18, te izrazio svoje zadovoljstvo što su pokazali interes za crkvenu liturgijsku glazbu te ih upoznao sa načinom rada Škole, programom i predavačima.

Riječi ohrabrenja budućim polaznicima uputio je i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i zahvalio im na radu i sudjelovanju u životu svojih župnih zajednica iz čega se sigurno i rodila otvorenost srca da učine i prihvate određenu žrtvu koju zahtjeva ova Škola. Naglasio je kako je važno pjevati u liturgiji i kako je glazba sastavni dio našeg života, od rođenja pa sve do smrti, a kako ne bi onda bila glazba i u onome što je izvor i vrhunac sveukupnoga života Crkve, a to je Euharistija. Tu, ali i u drugim slavljima u župi, to je nezamislivo bez liturgijskih pjevača, naglasio je nadbiskup.

Nakon uvodnog dijela, sa svakim polaznikom ponaosob obavljen je kratki konzultacijski razgovor kako bi odgovorni za program Škole, analizirajući njihovo prethodno teološko i glazbeno znanje, stvorili prilagođeni program izobrazbe. Cilj Nadbiskupijske glazbene škole je pružiti polaznicima poznavanje temelja glazbenog jezika, da odgoje i oblikuju sposobnost slušanja i kritičkog vrednovanja glazbe, da razviju smisao za melodiju, ritam i harmoniju te da uznapreduju ili počnu sa sviranjem instrumenta. Nakon završene Škole polaznici postaju volonterski suradnici u svojim župama. K. Filipović