Započeli Velikogospojinski dani

BRODSKO VINOGORJE (TU) – Velikogospojinski dani započeli su u Župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju u utorak, 6. kolovoza na blagdan Preobraženja Gospodinova. Na vanjskom oltaru u parku ispred župne crkve misno je slavlje, uz domaćeg župnika Krunoslava Karasa, predvodio je vlč. Robert Jugović, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Uz dvjestotinjak njegovih vjernika, na misni su sudjelovali i mnogobrojni vjernici domaće župe i ostalih župa iz grada. Slavlje je pjevanjem animirao Mješoviti župni zbor iz Županje predvođen prof. Anom Zlatulić.

Promišljajući o evanđelju toga dana, u prigodnoj homiliji župnik Karas istaknuo je nekoliko poruka koje možemo iščitati iz Isusova preobraženja: da smo kao kršćani pozvani poput Isusa osvajati ljude svojom pojavom, prisutnošću, jednostavnošću;  da radimo na svom preobraženju kako bi time plijenili druge i budili u njima želju za preobraženjem; da nas Isus uči da je konačno preobraženje u uskrsnuću te da do njega dolazimo molitvom, duhovnim životom, prihvaćenjem Božje volje.

Zaključivši kako je misa vrhunac – kruna svake molitve u kojoj se događa preobrazba, na kraju je poručio: „Isus svoje preobraženje i svoju slavu ne nameće, nego nudi. Na nama je da ga vjerno slijedimo, a On će nas malo po malo preobražavati i činiti sebi sličnima te ćemo i mi moći čuti Božje riječi koje je rekao za Isusa – Ovo je sin moj ljubljeni u njemu mi sva milina, slušajte ga.“ Na kraju mise župnik Karas posebno je zahvalio svojim bivšim župljanima iz Županje, što su u tako velikom broju hodočastili Gospi Vinogorskoj. Pozvao je da se i poslije mise poklone njezinu kipu u crkvi i prikažu joj svoje molitvene nakane.

Velikogospojinski dani nastavljaju se sve do 14. kolovoza, a svakoga će dana misna slavlja započinjati u 19 sati. B. Lukačević