Vlč. Josip Kešinović uveden u službu vojnog kapelana

OSIJEK (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem u Vojnoj kapelaniji Sv. Leopolda Bogdana Mandića, pri Zapovjedništvu zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ (Z ZOD “F.K.F.”) u Osijeku je 11. rujna 2018. u službu uveden novi vojni kapelan, vlč. Josip Kešinović.

Slavlje je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo, uz koncelebraciju vojnih i policijskih kapelana te nekoliko svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Slavlju je nazočilo stotinjak djelatnika Z ZOD “F.K.F.”, Pješačke pukovnije, Gardijsko-oklopno mehanizirane brigade – bojne „Pume“ i „Sokolovi“ te predstavnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka, kao i obitelj vlč. Josipa Kešinovića.

Zapovjednik ZOD „F.K.F.“, brigadni general Željko Šikić, zahvalio je svim djelatnicima koji su svojom nazočnošću došli uveličati ovo slavlje. Poželio je dobrodošlicu novom vojnom kapelanu te ujedno izrazio zahvalnost njegovom predšasniku vlč. Anti Mihaljeviću i zaželio puno uspjeha u njegovom daljnjem radu.

Don Marko Medo na početku misnoga slavlja čestitao je zapovjedniku promaknuće u čin brigadnog generala, pozdravio je sve okupljene, te u ovom svetom misnom slavlju Bogu zahvalio za dosadašnjeg vojnog kapelana vlč. Antu Mihaljevića, za sve što je učinio u proteklih 20 godina službe: za urede i kapelicu, napose za sve ono što nije bilo vidljivo i ljudski opipljivo, a to je Božja milost i ljubav, koji su preko njegove svećeničke službe u ovih 20 godina dolazili njemu povjerenim ljudima.

„Danas, ovom svetom misom, uvodimo u službu novog vojnog kapelana vlč. Josipa Kešinovića. Dragi vlč. Josipe, želim ti puno uspjeha i Božjeg blagoslova u novoj službi. Uz ljudsku blizinu koju ćeš pružati ovim ljudima, treba da ih dovodiš do živoga iskustva Isusa Krista. Odnosi neka budu prožeti bratskom ljubavlju u koje ćeš unositi svoje svećeničko poslanje i preko njega živoga Boga“, istaknuo je don Medo.

Vlč. Vladislav Mandura pročitao je dekret o imenovanju vlč. Josipa Kešinovića vojnim kapelanom, a vlč. Josip Kešinović položio je i potpisao ispovijed vjere. U svojoj homiliji podsjetio je na odlomak naviještenog evanđelja, u kojemu Isus poziva na molitvu. „Tražio je u molitvi snagu od Nebeskog Oca za svoje poslanje te čitavu noć proveo na gori u molitvi, pokazujući nam kome se trebamo obratiti za savjet kada smo u potrebi. Potičem vas na svakodnevnu molitvu, kao i na dolazak na sv. Misu koja je najveća žrtva i najveći čin molitve i povezanosti s Gospodinom“, rekao je u propovijedi kapelan Kešinović.

Potom je dodao: „Nema boljega trenutka nego započeti dan sv. Misom, u kojoj možemo Gospodina moliti za svoje potrebe, za mudrost kako bi mogli donositi važne životne odluke, a isto tako da nam Gospodin da snage i za susret s ljudima i za svjedočenje naše vjere. Neka nam Isusove riječi budu poziv i poticaj kako bi nastavili svoj svakodnevni život sa čvrstom vjerom i nadom, s hrabrošću i poticajem Isusa Krista da i mi možemo ostvariti svoje zajedništvo i kršćansko poslanje i tako ispuniti svoju zadaću koju nam je Bog povjerio.“ Slavlje je nastavljeno prigodnim svečanim objedom. Darko Boban