Vinkovački zboraši hodočastili u Rim

VINKOVCI / RIM (TU) – Pod vodstvom Martina Miškovića, predsjednika Mješovitoga pjevačkoga zbora “Sv. Cecilija” Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, članovi zbora su od 28. listopada do 4. studenoga bili na hodočašću u Rimu.

Vodič im je bio bivši župni vikar, a sada student na poslijediplomskom studiju kanonskoga prava u Rimu vlč. Marko Martić. U Firenci su zboraši pohodili baziliku Santa Maria del Fiore (Duomo), Piazu D. Signoria, Ponte Veccio, crkvu i muzej Santa Crocce. U Rimu su Vinkovčani pohodili Baziliku sv. Ivana Lateranskoga, Svete stube, Baziliku Svetoga Križa, Baziliku sv. Marije Velike, Crkvu sv. Petra u okovima, Coloseum, Foro romano i Fori imperiali, Piazzu Venezia – oltar domovine, crkvu Araceoli (u kojoj je grob posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić) te Kapitol.

U Vatikanu su bili na generalnoj audijenciji pape Franje, obišli su Anđeosku tvrđavu, Piazzu Navonu, Pantheon, crkvu sv. Ignacija Loyolskoga, Gregorianu, Fontanu di Trevi i Baziliku sv. Pavla izvan zidina.

Nakon što im je rektor Hrvatskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu preč. Bože Radoš predstavio povijest Zavoda, zbor je na svetkovinu Svih svetih u četvrtak 1. studenoga pjevao na misnom slavlju. Augustov mauzolej, Piazza di Spagna – Španjolske stube, Piazza del Popolo i Bazilika sv. Petra bili su također dio programa koji su obišli vinkovački hodočasnici.

U Padovi ih je dočekao i bio im vodič, kao i u Veneciji, umirovljeni gradonačelnik Camponogarea Valter Mescalchini. Ovo je bilo treće hodočašće zboraša u Rim. Prvi put članice i članovi zbora bili su 1967. godine u audijenciji kod pape Pavla VI., a drugi put 2009. godine u audijenciji kod pape Benedikta XVI. Snježana Kraljević