Večer ususret Božiću na KBF-u

ĐAKOVO (TU) – Dana 20. prosinca 2017. godine u svečanoj dvorani biskupa Antuna Mandića na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održana je Večer ususret Božiću. Mješoviti pjevački zbor je izvedbom skladbe „Rosite nebesa“ otvorio svečani program ususret Božiću nakon čega je uslijedila i solo izvedba studenta Nikole Andrića, uz pratnju Brune Diklića na klaviru i Bogdana Rudinskoga na fruli izvedbom „Oj Djetešce moje drago“.

Pozdravne govore održali su redom: Leonnel Radinski kao predsjednik Studentskog zbora, naglasivši pritom kako je naša zadaća čekati Kristovo rođenje u vjeri osvjetljenom ljubavlju. Potom je nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić skrenuo pozornost na današnju činjenicu odbijanja Boga te pritom naglasio kako je čovjek po sebi relacijsko biće koje treba dopustiti ostvarenje Božjega plana u redu spasenja, dajući primjer upravo Blažene Djevice Marije.

Prigodni govor održao je i dekan KBF-a, prof. dr. sc. Ivica Raguž, rekavši kako je čovjek biće navike. „Sv. Irenej nas podučava da se Bog u Isusu Kristu toliko ponizio da je postao čovjekom kako bi čovjeka navikao na Boga: da mu po Isusu Kristu Bog postane svojina, oblik njegova života, da s Bogom dobije red, da u cijelosti sraste s Bogom, da ne može više bez Boga. Čovjek, naviknut na Boga, gotovo više i ne može drukčije djelovati nego samo s Bogom. Tako nas Isus Krist oslobađa zlih navika i navikava nas na Boga, kako bi Bog postao naša navika“, rekao je među ostalim dekan Raguž, zaključivši kako je vrijeme Božića vrijeme kada smo pozvani biti naviknuti na Boga, jer se u Isusu Kristu čovjek čudesno navikao na Boga, ali i Bog na čovjeka.

U nastavku programa uslijedila su promišljanja: Luke Erića na temu „Zašto sam se rodio?“ (L. Nobena), Dore Butumović koja je donijela prikaz Nekadašnjih Božićnih običaja, Nikola Klemen je izložio meditaciju pod nazivom „Noć kad je mali Isus govorio“, uz gitarističku pratnju studentice Mateje Čelik. Student Bogdan Rudinski je izložio meditativni tekst pod nazivom „Riječ tijelom postade i nastani se među nama“ te je nakon toga uslijedila i studentima omiljena božićna tombola.

U završnom dijelu programa studentski zbor Ruah izveo je dvije izvedbe: „Pogled malenog djeteta“ i „Reci Marijo“, a završna točka večeri pripala je mješovitom pjevačkom zboru i njihovoj izvedbi „Svim na zemlji“. Na kraju programa uslijedio je domjenak i druženje svih prisutnih studenata te profesora.

Slađana Bradarić / foto: Brigita Kukuruzović