U Srijemskoj Mitrovici proslavljena svetkovina Svetog Dimitrija

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 26. listopada proslavljena je svetkovina sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske biskupije i katedrale-bazilike. Svečano misno slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima.

Obraćajući se mnogobrojnim vjernicima, biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović pozdravio je sve biskupe, svećenike, vjernike katolike iz susjednih biskupija i nadbiskupija što su se u zajedništvu pridružili slavlju i na taj način iskazali poštovanje sv. Dimitriju. Pozdravljajući nadbiskupa Hočevara, biskup Gašparović čestitao mu je 90. obljetnicu Beogradske nadbiskupije, pozdrav je uputio i đakovačko-osječkom nadbiskupu metropolitu mons. Đuri Hraniću, nadbiskupu u miru mons. Marinu Srakiću, požeškom biskupu mons. Antunu Škvorčeviću, subotičkom biskupu mons. Ivanu Penzešu, apostolskom egzarhu za grkokatolike Đuri Džudžari, generalnom tajniku HBK mons. Encu Rodinisu, njegovom zamjeniku mons. Fabijanu Svalini, domaćem župniku mons. Eduardu Španoviću, te svim ostalim svećenicima, predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve, Konzulata Republike Hrvatske u Subotici, kao i predstavnicima lokalnih vlasti i vjernicima Srijemske biskupije.

„Nama hodočasnicima želim mir, pravu spoznaju i odlučnost da možemo u vremenu živjeti nadvremenost, u ovom našem prostoru beskonačnost, u međusobnim odnosima trojstvenu ljubav. Počašćen sam što danas mogu predsjedati ovome svetom misnom slavlju u ovom iznimno povijesnom gradu, i to u čast mučeniku kojega na ljubomoran način prisvajaju i ovaj grad i slavni Tesaloniki-Solun i mnoštvo istočnih crkava. Sveti Dimitrije inspirator je nove civilizacije, a putem djelotvorne ljubavi i služenja, neka nas sve nadahnjuje i brani pred svim opasnostima”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Zahvaljujući na daru duge i bogate povijesti, kako to svjedoče povijesni spisi, i moleći za sretnu i blagoslovljenu budućnost, mons. Španović poželio je da “svetkovina našeg nebeskog zaštitnika bude važan dan u našim životima čiji je središnji događaj sv. misa”. Proslava Dimitrijeva nastavljena je u Hrvatskom domu uz prigodni program HKC Srijem. Suzana Darabašić