U Slavonskom Brodu održana tribina o očinstvu

SLAVONSKI BROD (TU) – „Gubitak očeve figure u suvremenoj obitelji – uloga oca u obitelji“, naslov je tribine održane u srijedu 11. travnja u Pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.  U organizaciji katoličkih društava liječnika i medicinskih sestara i tehničara na tribini je govorio psiholog Đulijano Trdić, svećenik Riječke biskupije.

Pozdravnu riječ uime domaćina uputio je župni vikar Krešimir Čutura. Predavača je kratko predstavio i pozdravnu riječ uime organizatora uputio predsjednik HKLD-a podružnice Slavonski Brod, liječnik Ivan Krajnović.

Govoreći o toj aktualnoj temi, vlč. Trdić je naglasio kako uzrok gubitka očeve figure u suvremenom svijetu ponajviše leži u sekularizaciji koja je ‘potkopala’ tradicionalne vrijednosti i gubitak autoriteta. „Danas se sve gleda kroz funkcionalnost, pa tako i obitelj, međuljudski odnosi, veze i drugo.  Izgubio se autoritet oca iz suvremenog društva što je dovelo do velikih promjena.

I feminizam je u svom ekstremnom segmentu doveo do toga da je ‘potkopao’ očinstvo“, rekao je među ostalim predavač. Pojašnjavajući tipologije očinstva, naveo je i psihološke posljedice koje oni ostavljaju na obitelj, a napose kada otac iz raznih razloga nije prisutan u obitelji. Citirao je i papu Franju koji u svojim dokumentima upozorava na opasnost društva bez prisutnosti očeva.

Kroz predavanje je također pokazao kako svećenik može kompenzirati, zapravo biti duhovni otac koji je pozvan biti očinska figura, davati jasne i nedvosmislene stavove, uvijek imati jasnu i nedvosmislenu poruku u vezi crkvenog nauka glede vrijednosti koje iznaša. Na kraju je poručio da onima koji Boga uključe u svoj život, u odgoj, nema bezizlaznih situacija, te predstavio i preporučio nekoliko knjiga vezanih uz tu problematiku. Koliko je tema aktualna pokazali su nazočni liječnici i ostali vjernici svojim konkretnim pitanjima. B. Lukačević