U Osijeku započela Svjetska molitvena osmina

OSIJEK (TU) – Uz geslo „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči“ (Izl 15,1-21) u Osijeku je 18. siječnja počela Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana, a prvo ekumensko slavlje Božje Riječi predstavnika kršćanskih crkava i vjernika održano je u rimokatoličkoj župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, slav. ap. Susret je započeo procesijom predslavitelja i predstavnika kršćanskih zajednica, koji su uz ulaznu pjesmu svečano nosili Bibliju i podno oltara ostavili niz lanaca, kao „simbolični znak raskidanja zarobljeničkih okova porobljavanja, dehumanizacije, rasizma i vlasti grijeha naroda i pojedinaca koji odjeljuju čovjeka od Boga i čovjeka od čovjeka.

Predslavitelj Alojz Kovaček, župnik rimokatoličke župe Sv. Ćirila i Metoda, izrazio je poimence dobrodošlicu predstavnicima kršćanskih zajednica te podsjetio da su materijale za ovogodišnju osminu pripravile crkve s Kariba. „Na karipskom području u povijesti kršćanstva postoji paradoks jer su kolonizatori zloupotrebljavali Bibliju opravdavajući podjarmljivanje domaćeg stanovništva i drugih koji su došli iz Afrike, Indije i Kine… S druge strane, Biblija je postala izvor utjehe i oslobođenja brojnima koji su trpjeli pod kolonijalnom vlašću i ona do danas ohrabruje vjernike na Karibima na borbu za ljudsko dostojanstvo i bolje uvjete života. Kada s naših ruku spadnu okovi ropstva, u obitelji čovječanstva izrasta novi savez ljubavi i zajedništva, koji izražava jedinstvo za koje mole naše crkve“, uvodno je rekao vlč. Kovaček.

Nakon zajedničkoga pjevanja vjernika, predvođenoga Anicom Horvat, vjeroučiteljicom u miru i župljankom domaćinske župe, zajednica je izrekla molitve pomirenja. Čitanja (Izl 15,1-21 i Rim 8,12-27) su čitali Nataša Vukadinović (Srpska Pravoslavna Crkva u Osijeku) i Nikola Sajter (Katolička Crkva), dok je odlomak Markova Evanđelja navijestio Ivan Begović, domaći župni vikar.

„Prvoga dana Osmine promišljajmo u duhu biblijske misli: ‘Ljubi stranca kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u egipatskoj zemlji.’ U duhu ljubavi i zajedništva, mi kršćani pozvani smo Božju Riječ živjeti snagom Duha Svetoga i živjeti to zajedništvo koje se ni u 21. stoljeću ne ostvaruje u duhu Evanđelja i Božje Riječi“, rekao je propovjednik Kovaček te nastavio: „Čuli smo o kolonizatorima s Kariba…, no i danas se Božja Riječ zloupotrebljava. Dogodio se paradoks da su Karibi, koji su prihvatili kršćanstvo, osnažili sebe i zaživjeli Evanđelje. Bacili smo ovdje simbolično lance u znak raskidanja okova kojima smo zarobljeni i kao narodi i kao pojedinci. Ovdje smo zajednica kršćana i Kristovo zajedništvo nas na to poziva da duh Evanđelja u vremenu u kojemu živimo zaživi na ovim prostorima.“

Uslijedio je molitveni dio tijekom kojega su sabrani izmolili Vjerovanje, molili uz zaziv Stavi svoju ruku na nas, Gospodine, da živimo, izmolili Očenaš i pružili jedni drugima ruku mira kao ‘znakovitu sjedinjenost lancem ljubavi’. Prije završnoga blagoslova i otpusta predslavitelj je pozvao predstavnike kršćanskih zajednica za obraćanje.

Član prezbiterija Evangeličke Crkve Samir Vrabec podsjetio je kako je 2017. godine proslavljena 500. obljetnica reformacije zajedno sa kršćanima različitih denominacija te je „prvi dan SMO 2018. posvećen razmatranju Ljubi stranca kao sebe samoga, koje je u propovijedi dobro razloženo jer uvijek je netko nekome stranac i teško je ljubiti stranca kao samoga sebe, ali mi kršćani pozvani smo ne isključivati iz ljubavi bližnjega i stranca“.

„Na mnogo mjesta u svijetu ljudi pate i robovi su samo zato što jesu kršćani. Jesmo stvoreni u Kristu, ali jesmo li robovi zla i idola? I danas kršćani traže spasenje u političarima, mladi traže idole među pjevačima, netko među sportašima, a gdje je Krist? Traže spas u ovozemaljskom, umjesto da se poklone Gospodinu Isusu Kristu koji u svako vrijeme daje nadu. Nije teško strancu dati vode jer to je Kristovo djelo i Božja ljubav na djelu i što god činili u životu, činimo da znamo da će nas Krist nagraditi“, kazao je Darko Turšić, pastor Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve u Kotlini.

U ime Baptističke Crkve u Osijeku sabrane je pozdravio baptistički pastor pripravnik Josip Dobutović, naglasivši kako je za ekumensko zajedništvo zaslužna Božja milost: „Dotaknula nas je Božja milost i Bogu hvala da smo mi ovdje, nismo stranci već braća i sestre.“ Nataša Vukadinović pozdravila je u ime pravoslavnih vjernika izrazivši radost zbog sudjelovanja u ekumenskom zajedništvu tijekom 15 godina.

Župnik Kovaček je zahvalio sestrama sakramentinkama i bazilijankama te grkokatolicima na području domaćinske župe, a potom pozdravio okupljene, uključujući gvardijana Kapucinskoga samostana sv. Jakova fra Antu Pervana, Mariju Krivić, članicu Ekumenske koordinacije i evangelizatoricu Katoličke laičke zajednice „Molitva i Riječ“ (MiR), predstavnice Svjetskog molitvenog dana Hrvatska i medija.

SMO u Osijeku se nastavlja u subotu, 20. siječnja, u 17 sati u Evangeličkoj Crkvi (Lorenza Jägera 7), a u nedjelju, 21. siječnja, u 17 sati u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova (Kapucinska ulica 41) bit će središnje ekumensko molitveno slavlje. Molitveni hod traje do 25. siječnja u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije s predsjedateljem dr. Antunom Japundžićem, članom Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, koje je pripravilo materijale za održavanje ovogodišnje Molitvene osmine u Hrvatskoj. Nevenka Špoljarić