U Osijeku kod baptista završena molitvena osmina

OSIJEK (TU) – Večernjim ekumenskim bogoslužjem u Baptističkoj crkvi 25. siječnja završena je u Osijeku Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja je, uz geslo „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči“ (Izl 15,1-21), počela kod katolika 18. siječnja. Molitveni je susret otvorio dobrodošlicom baptistički pastor pripravnik Josip Dobutović, a nakon pjesme koju je predvodila domaća skupina vjernika (Zvonko Paluh, Miriam Paluh) uz sviranje bubnjara Joela Paluha, gitarista Tomislava Sliškovića i klavirsku pratnju Sperance Tomin, pročitan je Psalam (106,1-14 i 43-48) i Dobutović je osobnom molitvenim nagovorom uveo u slavljeničko raspoloženje vjernika.

Nataša Vukadinović, vjernica Srpske pravoslavne Crkve, otpjevala je duhovnu skladbu te je Dobutović propovijedao potaknut evanđeoskim ulomkom (Ivan 17,1-12) predviđenim za osmi dan SMO o temi Sabrat će raspršene… sa sva četiri kraja zemlje.

„Upoznati jedinoga pravoga Boga znači uči u vječni život. To poznavanje nije površno poznavanje iz viđenja, nego intimnije poznavanje. Poznavanje Boga podrazumijeva prisniji odnos. I mi, kada puno vremena provodimo s nekom osobom, počinjemo primjećivati i ono s čim se ta osoba, možda, bori i pokušava sakriti od drugih ljudi. U tome upoznavanju često puta osobe poprime ponašanje jedno od drugoga. Njihovo zajedničko druženje ostavlja traga na njihovom ponašanju, razmišljanju i planiranju. Poznavanje Boga, znači ulaziti u vječni život. Provođenje puno vremena sa Bogom, otkriva nama novu dimenziju života:  prvo – da nismo najbolji na svijetu i postajemo svjesni svojih mana i grešnosti kada se ogledamo u Božjem karakteru; Bog nam otkriva kako izgleda prava ljubav, nesebična; treće – što nam Bog otkriva je da se s razlogom bunimo protiv boli i nepravde koju često proživljavamo, a to zato što naše biće čezne za svojim pravim domom, za vječnošću gdje nema tuge, boli i smrti; postajemo svjesni da nas Bog želi spasiti od života koji po njegovim mjerilima nije život nego iščekivanje smrti; peto – da nam je potrebna Božja pomoć kako bismo ušli u tu puninu života, a za to nam treba Isus koji svojom svetom krvlju opravdava našu nepravdu pred Bogom i otvara nama vrata u vječno Nebesko kraljevstvo“, rekao je Dobutović, te poručio: „Pozivam sve nas da prilazimo Bogu i upoznajemo ga na osobni način kojim će Bog mijenjati naše misli i čežnje. Što smo bliže Bogu, bit ćemo bliže i jedni drugima. Neka Gospodin slomi svaki lanac u našem srcu koji nas sprječava ući u jedinstvo sa Ocem, Sinom i Duhom Svetim.“

Kršćanski su predstavnici potom molili vjerničku molitvu, a zajednica je odgovarala: Stavi svoju ruku na nas, Gospodine, da živimo.

Predstavnici Crkava i zajednica su, među ostalim, poručili: „Nikad nije bilo toliko molitelja tijekom SMO kao ove godine. To nas sve obvezuje i Krist nas obvezuje služiti u pravednosti u našim župama i zajednicama, a obvezni smo prihvatiti i pružiti ruke jedni drugima i na nemile prizive pružiti ljubav i mir jer će Isus Krist sačuvati mir u našemu srcu“, Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske-kalvinske Crkve u RH; „Iako postoje doktrinalne razlike, kao ljudi ovdje okupljeni svi pjevamo srcem bez razlike dajući Bogu slavu. Osobno volim gregorijanske pjesme, pjevanje pravoslavnih monaha i svatko od nas kada pjeva moli, kazao je sv. Augustin… Kroz Krista Bogu smo prišli i prilazimo mu bliže. Priđimo bliže Kristovu križu i svojim življenjem kršćanske vjere pozivajmo i druge i drukčije da mu se približe! Kada smo svi bliže križu, nestaju sve razlike među nama“, Samir Vrabec, potpredsjednik Evangeličke Crkve u RH i član prezbiterija; „U SMO uživali smo u Kristu i veselim se već susretu dogodine jer Krist je naša snaga i zajednička radost“, Krešimir Pećar, član Katoličke laičke zajednice MiR; „Sudjelujući u SMO vidio sam da kršćansko zajedništvo nije utopija već stvarnost. Danas, kada završava SMO, je obraćenje sv. Pavla i svatko je od nas pozvan na obraćenje, izići pred Krista, shvatiti kako svi radimo na jedinstvenom planu spasenja jer uistinu Ako je Krist za nas, tko će protiv nas, Ivan Kunčević, đakon u konkatedralnoj župi Sv. Petra i Pavla.

SMO završena je pjesmom, blagoslovom i zahvalom nazočnima, a bogoslužju kod baptista pribivali su i angažirani u Ekumenskoj koordinaciji osječke regije Marija Krivić, utemeljiteljica Zajednice MiR koja je svake godine domaćin SMO, i Darko Turšić, pastor Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Kotlini. Nevenka Špoljarić