„Tješi nas, jačaj, o Majko i Djevo!“ – Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Brojni su vjernici  iz raznih krajeva Hrvatske u subotu, 8. veljače, na dan čašćenja Gospe Brze Pomoći hodočastili u svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Sudjelujući na šest misnih slavlja, koja su se odvijala pod geslom „Tješi nas, jačaj, o Majko i Djevo!“, zahvalili su Gospi za brojne milosti primljene po njezinu zagovoru i molili na razne nakane. Cijeli je dan bio u znaku molitve za bolesnike uoči nadolazećega Svjetskog dana bolesnika te su tijekom misa svećenici posebno blagoslivljali sve bolesnike, napose one  koji boluju od depresije te drugih psihičkih i duševnih oboljenja.

Središnje hodočasničko slavlje, kao i slavlje u 8.30 sati predvodio je p. dr. Mijo Nikić, isusovac iz Zagreba. U prigodnoj homiliji on je posvjestio kako se diljem svijeta u Gospinim svetištima, pa i ovom u Slavonskom Brodu, okupljaju mnogobrojni vjernici jer vjeruju da je Marijin zagovor kod njezina Sina i danas moćan, baš kao što je bio i onda kada je Isus učinio prvo čudo u Kani Galilejskoj. Pozvao je vjernike da se posebno mole Mariji da im izmoli vjeru, nadu i ljubav – tri najvažnije kreposti.

„Mi smo izranjeni grijehom, slabi nemoćni, smrtni, ali jesmo ljubljena djeca Božja i imamo sposobnost vjerom ući u svijet Božji u kojem je sve moguće. Mi nemamo mogućnost Isusa dodirnuti kao što ga je u ono vrijeme dok je hodao zemljom dodirnula ona bolesna žena, ali zato imamo još i veću mogućnost. Isus koji je hodao onom zemljom, Jeruzalemom i Palestinom, i ovdje na oltaru, u svetoj hostiji, kad se pričestimo, živi Isus – tijelo njegovo, Uskrsli ulazi u nas i dodiruje nas iznutra. Samo treba obnoviti tu vjeru i čudesa će se događati, naravno, po Božjem planu, onako kako je to najbolje za nas“, zaključio je p. Nikić.

Popodnevne mise u 17 i u 18.30 predvodio je dr. Josip Bošnjaković, profesor na đakovačkom KBF-u. Aktualizirajući Evanđelje toga dana koje donosi izvješće o događaju oluje na jezeru, u kojem Isus učenicima potvrđuje svoj identitet, u svojoj je homiliji među ostalim rekao: „Ovaj događaj ne tumačimo kao kronološki događaj, nego kao poruku za nas: Što danas imamo u zajednici učenika? S čime se danas suočavamo? Crkva prolazi kroz oluju. U Crkvi ima sve manje mladih, a sve više starijih ljudi, i čujemo kako je Crkva osuđena da bude sve manja te da se sve manje sluša. Svjesni smo što se događa u našem društvu. Hvala Bogu što se oslobađamo raznih praznovjerja u našem društvu i Crkvi. Otvaramo se dijalogu s drugima, dosta smo se skrivali iza lažnih utvrda.“

Posvjestivši da kada u teškim životnim situacijama mislimo kao da Boga nema među nama, pitamo se gdje je, zašto ne reagira, učini opet neko čudo, htjeli bi da Bog reagira onako kako bismo mi htjeli…, ustvrdio je kako je potrebno ‘probuditi Isusa’ u nama kako nas ne bi svladali problemi u našem životu, „Isusova Riječ utišava zlo u našim životima. Evanđelje donosi promjene u našim životima“, zaključio je propovjednika te dodao da vjernik koji doista vjeruje da je Isus uvijek s nama, nema straha i ide hrabro naprijed.

Uz ostale vjernike tijekom dana organizirano su hodočastili volonteri Caritasa iz Ivankova, medicinsko osoblje i prijatelji bolnice “Rebro” u Zagrebu sa župnikom Zdenkom Perijom, a napose u većem broju i aktivnom sudjelovanju kod večernje mise župljani Nove Kapele pod vodstvom župnika Gorana Mitrovića. Zbor ove župe lijepim pjevanjem obogatio je večernju euharistiju. Marijanske pobožnosti bile su prije svih misa, a svećenici su tijekom dana vjernicima bili na raspolaganju za sakrament pomirenja. B. Lukačević