Svetkovina Srca Isusova i hodočasnički dan Gospe Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovinu Presvetog Srca Isusova i Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći – hodočasnički dan, proslavljen je u petak, 8. lipnja u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu. Pod geslom „Srce Isusovo, izvore života i svetosti, smiluj nam se!” na  šest misnih slavlja sudjelovali su mnogobrojni vjernici. Svečanu hodočasničku misu u 10.30 predvodio je mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

U svojoj je homiliji mons. Ćurić među ostalim rekao: „Štovanje Presvetoga Isusova Srca, kojega je dopustio 6. veljače  1765. papa Klement XIII., snažno je osvijetlilo ono istinito neistraživo Kristovo bogatstvo, neizmjerno i neshvatljivo bogatstvo našega spasenja koje je poteklo kada je umirući na križu Krist s nebeskim Ocem pomirio cijeli ljudski rod. Srce Isusovo označava cjelokupno djelo spasenja, cjelokupnost njegova bića, njegove osobe, shvaćene i razmatrane u svojoj najintimnijoj nutrini, a u isto vrijeme počelo spasenja i posvećenja za čitavo čovječanstvo.“

Dodao je kako smisao štovanja Isusova Srca počiva u pozivu da svi mi vjernici zaneseni novim duhom tom božanskom Srcu Isusovu iskazujemo dužno štovanje, da svoje grijehe okajavamo žarčim pobožnostima, kako bi mogli u pravoj ljubavi, koja je punina zakona, i sami uskladiti čitav svoj život. Na kraju je poručio da je ono najvažnije na što nas Isus poziva njegova zapovijed ljubavi, koja je središte kršćanskog puta, jer se u ljubavi izriče cjelokupna formula kršćanske vjere te je pozvao da sve u životu gradimo kao poziv na ljubav, spremni uvijek na žrtvu i požrtvovnost. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor.

Popodnevna misna slavlja predvodio je vlč. Antun Toni Štefan, a pjevanjem uveličao ženski vokalni sastav Ad astra. Kako je više godina bio misionar u Africi, vlč. štefan je kroz nekoliko osobnih svjedočenja posvijestio da je Bog uvijek s nama, da njegovo srce kuca za svakoga od nas, da nam želi pomoći i po nama činiti svoju dobrotu. Vjernike je pozvao da mole Isusa, koji je ponizna i blaga srca, i naša srca učini po srcu svome.

Brojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja, a prije svakog misnog slavlja bile su prigodne pobožnosti Srcu Isusovu. B. Lukačević