Svečano božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić predvodio je 25. prosinca božićno misno slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku.

Uz nadbiskupa suslavio je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Dario Hrga, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, domaći župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Robert Almaši, a posluživao je đakon Ivan Kunčević.

„I dok prebiremo po proteklim događajima i po sadašnjoj stvarnosti,  u našoj duši odjekuju riječi anđeoske pjesme s betlehemskih poljana: Javljam Vam veliku radost – Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin. Tko nam je u ovom trenutku potrebniji negoli Spasitelj? Potreban nam je Spasitelj koga isti Izaija naziva Savjetnik čudesni, Bog silni, Otac vječni, Knez mira, rekao je nadbiskup započinjući homiliju.

Opisujući Krista Gospodina kao Savjetnika čudesnog nadbiskup je rekao: „Koliko puta nama u životu nedostaje prava misao u pravi trenutak, na svim mogućim područjima našeg osobnog, obiteljskog, crkvenog i društvenog života. Treba nam Savjetnik čudesni kad treba izabrati put spasenja i posvećenja, npr. u trenucima izbora zvanja, u trenucima kušnje i donošenja odluke. Potreban nam je Savjetnik čudesni da mognemo ispravno spojiti naš nutarnji život i vanjsko djelovanje, ljubav i savršeno poštenje, bezazlenost golubova i lukavost zmije. Teško je to spojiti bez posebnog rasvjetljenja, bez pomoći vrsnog savjetnika. Savjetnik čudesni je potreban nadasve onima koji su odgovorni za druge, roditeljima i poglavarima da znadu spojiti strogost sa dobrotom. Roditelji se često nalaze u nedoumici, kako postupiti prema djeci, da li pustiti da djecu odgaja ulica, javno mnijenje i oni kojima nije stalo da se djeca odgajaju u duhu odgovornosti, ili preuzeti odgovornost na sebe. Slično je i s odgojiteljima u školi. Naročito ovih dana i mjeseci osjećamo potrebu pomoći čudesnog savjetnika na području našeg društvenog i političkog života. Valja donijeti prave zakone koji se temelje na čovjeku, a ne zakone koji pogoduju izopačenosti nekih pojedinaca i skupina. Savjetnik čudesni potreban je i našoj Crkvi koja prolazi kroz odlučne trenutke traženja pravog načina naviještanja Krista, Spasitelja svijeta; potreban je svećenicima, biskupima i vjeroučiteljima.“ Podsjećajući da je Isus za sebe rekao Ja sam put, nadbiskup Marin uputio je molitvu riječima psalmiste: Gospodine, pokaži nam putove svoje! Uči nas stazama svojim!.

Birajući izraze o budućem Mesiji Izaija ga naziva Bog silni, a mons. Srakić je rekao:Braćo i sestre! U Isusu Kristu posjetio nas je Bog i nastanio se među nama. On nam je potreban, on jaki, da uvijek u svakoj prilici i neprilici sačuvamo odlučnost, sigurnost, radost i sigurnu nadu u uspjeh. Božja jakost nam je potrebna da ostanemo sabrani u najvećoj vrevi; da se sačuvamo čistima i poštenima u nepoštenom svijetu; da ostanemo ponizni i u častima, da nas one ne ponesu u krive vode. Da se hrabro odupremo zlu, mržnji, osveti, da ostanemo jaki u ljubavi.”

Izaija Mesiju naviješta i kao Kneza mira, a mons. Srakić homiliju je zaključio čestitajući vjernicima Božić te rekavši: „Bog se nastanio među nama. I uz glasni pjev božićnih pjesama može se dogoditi da ga ne primjećujemo, da ostane po strani kao stranac, tuđinac. Ispovjedimo ponovno vjeru u njegov dolazak, izrecimo i u pjesmama i u molitvi želju da nas on u našem životu prati kao Savjetnik čudesni, Bog silni i Knez mira. Nemojmo da se i za našu generaciju moraju primijeniti riječi današnjeg evanđelja K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše, nego riječi: A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja.“

Na kraju misnoga slavlja domaći župnik Bernatović uputio je nadbiskupu božićnu čestitku uime svih vjernika. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor i instrumentalisti Dalibor Ratić (orgulje) i Marko Žagar (truba) pod vodstvom s. Branke Čutura. M. Kuveždanin