Susret svećenika do deset godina svećeništva

ĐAKOVO (TU) – U Đakovu 5. studenoga 2018. godine u Bogoslovnom sjemeništu održan je susret trajne formacije svećenika do deset godina svećeništva. Susret je započeo molitvom nakon koje je uslijedio pozdravni govor i poticajne riječi mons. dr. Đure Hranića, nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog, u kojem je napomenuo kako je važna suradnja svećenika na župama, posebice onih mladih, koji su u naponu snaga, i poglavarstva Bogoslovnog sjemeništa u pastoralu svećeničkih i redovničkih zvanja.

Bez te suradnje, kako je napomenuo nadbiskup, nemoguće je ostvariti Kristovo poslanje autentičnog svjedočenja vlastita poziva služenja mladima, ali i svakom drugom vjerniku, čovjeku, mladoj osobi. U konačnici, ne izostavivši svjedočanstvo župnika, župnog vikara ili đakona župskoj zajednici i mladima na župi, nadbiskup je istaknuo kako su ministrantski, ali i susreti srednjoškolaca sa živom sjemenišnom zajednicom od ključne važnosti, kako bi mladi već u početku sazrijevanja oblikovali pravu sliku Kristova svećenika na župi i bogoslova u sjemeništu.

Uslijedila su izlaganja dr. Stjepana Radića, rektora i vlč. Krešimira Čuture, vicerektora Bogoslovnog sjemeništa na temu “Bogoslovno sjemenište kao mjesto i zajednica u ostvarenju pastorala zvanja. Očekivanja i prijedlozi”. Nadovezujući se međusobno predavači su istaknuli kako su male stvari, pomalo beznačajne, vrlo presudne u pastoralu mladih. Među njima su svakako pojedinačni susreti s mladima, razumijevanje razmišljanja mladih, uvažavanje različitost naravi i poimanja stvarnosti, slušanje i osluškivanje čemu mladi teže i što traže. Dok je s jedne strane rektor Stjepan napomenuo važnost rada s mladima u manjim skupinama radi lakšeg i kvalitetnijeg praćenja rasta i razvoja, njihovih težnji i ciljeva, vicerektor Krešimir istaknuo je da se uz takav rad nužno veže pomno osmišljen program koji nudi konkretni susret bogoslova i mladih na njihovim župama, kako bi uživo dobili svjedočanstvo onih koji su prihvatili Božji poziv.

U svojem prikladnom iskustvu i izlaganju na temu “Koraci u pastoralu mladih: nadbiskupijski plan i suradnja mladih svećenika”, studentski kapelan i biskupijski povjerenik za pastoral mladih, vlč. Mario Žigman napomenuo je kako su mladi danas dezorijentirani te da uvijek teže živom i autentičnom svjedočanstvu svećenika. Prema tome, kako napominje velečasni Mario, morali bismo biti u društvu mladih bez obzira na svoje godine, djelovati među njima, pokloniti im pažnju i razumijevanje, biti prisutni na utakmicama KMNL-a te se pod svaku cijenu riješiti kompleksa broja mladih koji dolaze na različite susrete. „Mali broj mladih koji se odazove na različite susrete mladih na župama se ne smije zanemariti, već objeručke prihvatiti i nastaviti raditi, jer je svaki radnik vrijedan svoje plaće“, rekao je, nadodavši još kako i mali broj mladih koji se okupljaju na svojim župama, potiče i ostale da se uključe i sudjeluju.

Raspravljajući o pastoralu mladih i u tom kontekstu pastorala svećeničkih i redovničkih zvanja, okupljeni svećenici i đakoni, dotaknuli su se mnogih pitanja i problema ovoga pastorala, ali i brojnih ideja kako taj pastoral poboljšati, među takvim idejama je i medijski pastoral. Susret kojega je moderirao generalni vikar mons. Ivan Ćurić, završen je u sjemenišnoj kapelici „Molitvom pastira“ koju je pripremio vlč. Ivan Živić.

Luka Ivković