Susret svećenika i članova Odbora ŽPV-a Đakovačkog i Velikokopaničkog dekanata za naviještanje

ĐAKOVO (TU) – U Župi Svih svetih u Đakovu u ponedjeljak 11. veljače održan je susret svećenika i članova Odbora Župnih pastoralnih vijeća Đakovačkog i Velikokopaničkog dekanata za naviještanje. Nakon molitve i uvodne riječi dekana Đakovačkog dekanata preč. Josipa Ivešića, koordinator Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije, dr. sc. Stanislav Šota, održao je predavanje „Zahtjevi nove evangelizacije u svjetlu djelovanja Odbora ŽPV-a za naviještanje“.

Istaknuvši na početku kako Evangelizacija Crkve proizlazi iz vjere i iz iskustva ljubavi; iz iskustva spašenosti i oslobođenja u Isusu Kristu, dr. Šota ponovio je kako evangelizacija ne treba biti nova u svom sadržaju, već je u novoj evangelizaciji potrebno dovesti čovjeka do novog zanosa vjere: „Potreban je novi zanos i snaga te drugačiji stil i jezik evangelizacije, prilagođen suvremenom čovjeku. U središtu je nove evangelizacije upravo pokušaj obnavljanja puta i hoda vjere, i to iznutra, počevši od obraćenja srca i nutrine k Bogu te ponovnog otkrivanja ljepote i čari vjere. U korijenu nove evangelizacije mora biti nastojanje oko ponovnog susreta današnjeg čovjeka sa Osobom Isusa Krista i njegovom ljubavlju“, istaknuo je dr. Šota.

Nakon što je progovorio o naravi i svrsi župnih pastoralnih vijeća, izlagač je okupljenima iznio konkretne prijedloge za ustroj i rad Odbora ŽPV-a za naviještanje te uputio tko sve može i treba činiti Odbor ŽPV-a za naviještanje. Kao evangelizacijska područja djelovanja Odbora navedena je evangelizacija odraslih, brak i obitelj u evangelizacijskom poslanju Crkve, evangelizacija mladih, starijih osoba i bolesnika, crkveno i vjerski „rubnih” vjernika, potom „posebnih” skupina, župna kateheza, pastoral škole te skrb za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama.

Zaključujući predavanje, dr. Šota je ukazao na navedene prijedloge i područja koje je moguće ostvariti u svakoj župnoj zajednici: organiziranje vjerskih radionica za djecu od treće do šeste godine života (ukoliko djeca nisu uključena u vjerski predškolski odgoj), redovito katehiziranje djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, organiziranje biblijskih susreta za odrasle vjernike, susreti bračnih parova, susreti roditelja prvopričesnika i krizmanika te ponuda oblika kateheze ili vjeronauka za odrasle koji žele produbiti i više upoznati vjeru.

Susretu je nazočio i generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivan Ćurić. Anica Banović