Dan osoba posvećenog života

OSIJEK/SLAVONSKI BROD (TU) – Povodom Dana posvećenog života, koji se tradicionalno obilježava na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, susret osoba posvećenog života – redovnika, redovnica i članova svjetovnih instituta Osječke regije održan je 1. veljače u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek. Istoga dana osobe posvećenog života u Slavonskom Brodu sudjelovale su na misi i klanjanju u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva. 

Osijek

Prisutne redovnice, redovnike i članove svjetovnih instituta Osječke regije, njih oko 60, pozdravio je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, koji je susret organizirao zajedno sa s. Monikom Kolić, povjerenicom za osobe posvećenog života Osječke regije. Predavanje Za novo vino nove mješine održala je dr. sc. s. Ana Begić, redovnica Kongregacije sv. Anđela čuvara sestara dominikanki.

Svoje predavanje dr. s. Ana temeljila je na dokumentu Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Za novo vino nove mješine koji je izdan povodom pedesete obljetnice održavanja II. vatikanskog koncila, konstitucije Lumen gentium i dekreta Pefectae caritatis. Tijekom izlaganja istaknuto je kako dokument zadire izravno u posvećeni život dotičući aktualna pitanja svake redovničke zajednice, usmjerava na važnost formacije i važnost službe odgojitelja. „Glavni naglasak dokumenta je zajedništvo i supsidijarnosti“, istaknula je s. Ana pojašnjavajući kako treba imati na umu da dokument nije pisan na temelju promišljanja na nacionalnoj razini, već je stvaran na temelju razgovora svih redovnika i redovnica svijeta. Promišljalo se i o uvijek aktualnom pitanju duhovnih zvanja, spomenuto je postojanje časopisa za promicanje redovničkog života Susret, ali i o problematici napuštanja redovničkih zajednica.

S. Ana predavanje je zaključila riječima: „Život preobražen evanđeoskim savjetima postaje proročko i tiho svjedočanstvo, ali ujedno i rječiti prosvjed protiv nečovječnoga svijeta. Dokument Za novo vino nove mješine pred oči nam stavlja realnu sliku našega svakodnevnoga života, ono što mi jesmo – slabi, pali, grešni te nam nudi relacijske modele kako bismo se mogli popraviti i biti prije svega bolji ljudi, bolje sestre i braća. Svijet našeg vremena ispunjen je različitim izopačenostima i silom grijeha, ali osobe koje uistinu susretnu Krista ne mogu ga držati za sebe. One ga moraju naviještati i u tome jest pobjeda nad zlom i nad grijehom.“

Osvrćući se na izlaganje, mons. dr. Dugalić istaknuo je na potrebu odvažnosti i rizika u življenju posvećenoga života danas. Podsjetio je prisutne na živote utemeljitelja njihovih zajednica koji su bili spremni, unatoč nerazumijevanju, ići protiv struje, boriti se, prolaziti uspone i padove, ali se nisu zatvarali u sigurnost. Redovnike, redovnice i članove svjetovnih instituta pozvao je da svjedoče Krista ljubeći bez interesa, a potom je potaknuo na promišljanje o identitetu redovničkih zajednica u gradu Osijeku. Uslijedila je pjevana molitva Večernje te zajednička večera i druženje. M. Kuveždanin


Slavonski Brod

Svečanim euharistijskim slavljem u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, u četvrtak, 1. siječnja redovnici i redovnice Slavonskobrodskog dekanata proslavili su Dan posvećenog života. U suslavlju s domaćim gvardijanom fra Klaudiom Milohanovićem, fra Markom Malovićem i fra Ilijom Jerkovićem slavlju je predsjedao slavonskobrodski dekan i župnik Župe Gospe Brze Pomoći, preč. Ivan Lenić.

U svojoj homiliji dekan Lenić podsjetio je na riječi Pape Franje upućene svećenicima, redovnicima i redovnicama za njegova nedavnog posjeta Peruu – da su pozvani zahvalno i ponizno, bez napuhavanja, prisjećati se prigode i trenutaka kada su bili taknuti milosrdnim Kristovim pogledom. Upozorio je da svakim zaboravom na to zaboravljaju svoje podrijetlo, korijene te gube najdragocjeniju stvar koju posvećena osoba može imati – Gospodinov pogled. Nadalje je podsjetio na Papine riječi u kojima tvrdi da Bogu posvećene osobe nisu pozvane nadomjestiti Gospodina svojim djelima, svojim poslanjem, nebrojenim aktivnostima, nego da sve čine u povezanosti s Gospodinom, svjesni da je On uvijek prvi, a oni u službi Njegova spasiteljskog djela. Dodao je kako Papa ističe da ne smiju prezirati jednostavnost vjere svoga naroda, izgubiti sjećanje i poštovanje prema onima koji su ih naučili moliti.

Svjestan koliko je Bogu posvećenim osobama važna zajednica kojoj pripadaju, dekan Lenić zamolio je da ne zaborave ukorijenjenost u svoju redovničku zajednicu, ne zaborave njezinu povijest te cijene i oplemenjuju vrijedne obljetnice unutar svojih zajednica i svojih utemeljitelja. Istaknuvši da je uz sve rečeno potrebno i ižaravati radost, nositi je u sebi zbog susreta i nasljedovanja Gospodina na kraju je zaključio: „Dopustimo da i nas večeras, sabrane prigodom Dana posvećenog života motiviraju ove Papine riječi za obnovu naše radosti i daljnjega služenja Gospodinu u ovome gradu. Neka nas sve poučava način na koji su Očeve planove prihvaćali i služili djelu spasenja u Kristu njegovi prvi službenici Marija i Josip“.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je predvodio gvardijan Milohanović, a potom redovnici i redovnice svoje druženje nastavili uz okrjepu u samostanskoj blagovaonici. B. Lukačević